Серія друга: Р.Чубатюк виграв у Верховному суді і рішення є остаточним.

Хто не знає Бориса Гнатика! В 90-х роках це була мало не легенда – один із перших вінницьких бізнесменів, який зумів створити власну сітку «У Бориса». Сьогодні навпроти міліцейського училища всі курсанти і місцеві жителі знають один із його закладів… Донька – працівник суду і, за деякими чутками, навіть була «пасією» ексголови суду. Батько – генерал козацтва, член ГО «Інтерполу»…

І тут – тюрма і «біга»…

– Я 9 років добивався справедливості. Бо, мало того, що Борис Гнатик позичив у мене 20000 доларів і не повертав, він ще мені дав у заставу машину, яка була закладена в банку.

Уявіть собі, я вірю людині, бо приятелювали, даю ці кошти «на декілька днів», взамін машину – а коли пробую її перегнати, щоб не платити за стоянку, мене, здогадайтесь за чиїм дзвінком, наздоганяє поліція і арештовує як викрадача авто…

Потім втручається банк, де вона закладена… Коротше, цілий детектив!

А далі судові процеси, схожі на кошмари. Ви ж розумієте, зважаючи на обставини, скільки ресурсу було задіяно, щоб справа розвалилась…

– Дехто каже, що для Гнатика така сума — копійки. Чого він вирішив за це отримати реальний, навіть не умовний, термін?

– Напевно, вірив, що порішає. Працював через адвокатів. Вони вже давали інтерв’ю вашому виданню і запевняли, що про кримінал тут не може бути й мови.

– Всі ще дивувались, чому він у розшуку…

– Та тому, що суд міста присудив йому один рік позбавлення волі за те саме неправдиве повідомлення. Але апеляція не лише не відмінила рішення, але й добавила обман за позичені гроші. І вирок – 3 роки 5 місяців набув сили. Ось тоді Гнатик і пустився «у біга». А його подали в розшук.

– Адвокат, напевно, завірив клієнта, що Касаційний суд все виправить.

– Ви ж бачили, навіть у ЗМІ підняли цілу хвилю осуду: «мовляв, на весіллі сина вручили обвинувачення – яка безпощад­ність», «клієнт не шахрай» і т.п.

Але я нарешті дочекався торжества справедливості і вже маю на руках рішення Верховного суду, яке оскарженню не підлягає. Б.Гнатика визнали виним. Тер­мін відбування покарання 3 роки і 6 місяців залишили в силі. Воно оскарженню не підлягає.

І дійсно, засуджений Борис Гнатик таки перебуває в розшуку і ухиляється від виконання покарання, повідомляє сайт МВС.

Як стверджує потерпілий Руслан Чубатюк, Гнатика бачать у місті і телефонують йому знайомі про його місце знаходження. Як так стається, що його досі не впіймала поліція? Але це тимчасова міра, бо тепер він усе біль­ше потрапляє під іншу, ще серйознішу – кримінальну відповідальність.

Руслан Чубатюк

– Скажіть, а ось ці роки судів не змусили вас розчаруватись, плюнути на все, адже суди так затягувались…

– Всяке бувало, але я син офіцера. Мій батько свого часу до заслуженої пенсії пропрацюв у вінницькій міліції. І тому йшов до мети.

У мене є все – і навіть віра, що попри все справедливість є…

Зараз ще готуємо цивільний позов про повернення тих 20000 позичених доларів «на декілька днів», яке реально затяглось уже на 9 років. Ось такий важкий шлях я пройшов.

І, може, цей факт навчить кожного із вас, як довіряти друзям, приятелям і іншим, особливо, коли це стосується позичання грошей. Недаремно в нас є красномовна приказка: хочеш нажити ворога – позич гроші другу.

Тетяна Квасюк

Від редакції. Коли верстався номер газети, стало відомо, що доки Б. Гнатик «у бігах» проти нього порушено ще 2 кримінальні справи.