А до того «абивателі» її вигнали із автобуса за вимогу укрмови, коли їхала з похорону коханого.

Вже 3 тижні на Банковій під відкритим небом, у спальнику на морозі та під постійним пресингом охорони Офісу президента протестує проти Мін­ських домовленостей, «протоколу Єр­мака» фронтовичка і дівчина загиблого вій­ськового з Луцька Ярина Чорногуз. Ми вже писали про цю мужню дівчину – онуку Олега Чорногуза, класика літератури із Іванова Калинівського району…

Але ці більш як 20 діб «Весни на граніті» багато чого показали в її характері, в колі друзів та однодумців… Та ставлення влади і власне центральної Спілки письменників, титан якої – її дід, до добровольців, жінок і захисниць України…

– Шановний Андрій Єрмак, оце сьогодні, на 18-й день безстрокового протесту «Весна_ на_граніті» за вашу відставку з голови Офісу президента України за спробу легалізувати «ЛДНР» у Мінську 11.03.20 зайшла на вашу сторінку й прочитала допис, сповнений духовності й високочолих слів про український театр і культуру. Пробігаючи очима по іменах Старицького, Карпенка-Карого, Кропивницького та як ви вболіваєте за те, щоб українці швидше почали ходити в театри, ми колективно розчулилися і зрозуміли вмить, як глибоко ми помилялися, трактуючи вас як некомпетентного негідника, який поставив свій підпис під капітулянтським документом у Мінську 11 березня, який легалізує окупаційні російські адміністрації як суб’єкти міжнародних переговорів, а окупанта-Росію як «спостерігача», — написала Яра в своєму Фейсбуці. — Надіюсь, люди у позах жестів театральної системи Станіславського трохи розбавлять ваші тяжкі державоруйначі будні й нагадають про коханий театр, чи то блядський цирк, який ви з Зеленським розводите в нашій країні. Ми не засуджуємо вас за купівлю «Мерседеса», адже розуміємо, що громадський транспорт у часи епідемії не ходить і це був вимушений вчинок.

Передайте вашому брату Денису — хай вдруге до нас не підходить, свої телефони ми йому все одно не дамо.

І, Володимире Зеленський, наші вимоги залишаються незмінними:

– Скасувати імплементацію Мінських домовленостей Тристоронньої контактної групи від 11 березня 2020-го року. Відкликати підпис Андрія Єрмака та відмовитися від легалізації російських окупаційних адміністрацій «ЛНР», «ДНР», «ОРДЛО».

– Відставка голови Офісу президента України Андрія Єрмака та притягнення до відповідальності за статтею 111 Кримінального кодексу України «державна зрада» за підпис під вищезгаданим ганебним документом.

– Припинити відведення українських військ у рамках так званої політики «розведення».

– Відставка топ-корупціонера, блокувальника реформ правоохоронної системи Арсена Авакова.

– Припинити репресії проти добровольців. Випустити з-під варти новітніх політв’язнів режиму Зеленського Андрія Антоненка — «Ріфа», Юлію Кузьменко, Яну Дугарь, яких судять за сфабрикованою справою по вбивству Павла Шеремета.

Цікаво, що всі ці дні протесту на граніті Ярину та її побратимів, які весь час міняються, намагається знести із-під Офісу Зеленського охорона та поліція…

А минулого тижня, коли Ярина пішла вкотре із друзями погрітись і помити руки в сусідній Спілці письменників, то їх не пустила охорона… Мовляв, «у нас карантин, внучку Чорногуза пустимо, а решту – ні…»

Коли верстався номер, акція Ярини тривала.

Нагадаємо, що хлопець Ярини, лучанин Микола Сорочук, загинув на Донбасі від кулі снайпера у січні 2020 року.