У поліції є постанова суду щодо обшуку по справі подій в готелі «Поділля» 1 лютого, де троє молодих людей зірвали тренінг для журналістів з толерантного висвітлення тематики ЛГБТ.

Також на місці обшуку присутній друг Романа – депутат ВМР Вадим Кудіяров.

– Роман сидить у СІЗО після нападу тітушок в Жмеринці, а його рідних і будинок «атакують» цим обшуком!, – заявив Кудіяров. – Цікаво, що можна знайти по семінару із ЛБГТ? Чи це вже кампанія залікування проти рідних нашого товариша, який незаконно сидить за гратами… А нападники вже давно по домах…

– Чим закінчиться обшук повідомимо пізніше.

– Нагадаємо, що 1 лютого  на семінар, який організувала громадська організація «Вінницька агенція журналістських розслідувань» зайшли троє хлопців і розігнали захід із словами «Такого у Вінниці не буде».

Водночас, іногородній журналіст Влад Боднар, який організував тренінг, заявив що « шукав учасників і до останнього дня не називав місця проведення заходу, оскільки були підозри щодо провокацій від радикальних організацій.

«Саме з цієї причини ми направляли офіційного листа до поліції, щоб забезпечили правопорядок під час проведення тренінгу. Але поліції не було, і сталося те, що сталося. Одразу ми викликали працівників поліції, які нам сказали, що жодної від нас заяви про забезпечення правопорядку не було. У понеділок нас запросили на зустріч із керівництвом поліції області», – розповів він.

Ще тоді у поліції Вінницької області повідомили, що розпочали досудове розслідування за ознаками ст. 171 КК України (перешкоджання законній журналістській діяльності) та ч. 2 ст. 296 КК України (хуліганство).

За вчинення цих правопорушень законодавством передбачено до 4 років позбавлення волі.

Пізніше стало відомо, що відповідальність за зрив семінару взяли на себе представники громадської організації «Едельвейс-Вінниця», зокрема її голова Роман Костишин, який опублікував зняте нападниками відео. А 27 лютого Романа і загалом 22-х хлопців із Національних дружин та Едельвейсу затримали у Жмеринці під час сутичок перед сесією ЖМР. Нині Роман разом із 5-ма побратимами знаходиться у СІЗО по цій справі. Їхніх опонентів суд випустив під домашній арешт.