Підрозділи тульчинських і кирнасівських рятувальників два дні боролися з вогняною стихією. 14 бійців ДСНС та лісівники були задіяні до порятунку лісу.  І тільки тому, що сильного вітру не було, стихію вдалося приборкати.  А все почалося з одного сірника і підпалювання сухої трави.

Та все ж вогонь завдав значних збитків. Обгоріло 2 гектари поля і 3 гектари лісу. Більшість обгорілих дерев – хвойні. На жаль, після таких пожеж врятувати їх вже неможливо. Треба буде проводити відновлювальні роботи і насаджувати нові культури. На краю села Тиманівка помітні наслідки лиха – знизу вигорілі чорні стовбури дерев і сіро-чорний попіл на землі. Подекуди ще тліють опалі гілки і пеньки. Однак відкритого вогню вже немає. Довкола обгорілої території вирито траншеї – щоб вогонь не поширювався.

Нас нищить ще один вірус – підпали. Це злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в деяких випадках – кримінальна відповідальність. Щоправда, штрафи за таку людську легковажність і жорстокість копійчані – від 170 до 340 гривень.

Та кілька днів тому Кабмін підтримав проект закону про внесення змін до Адміністративного кодексу України про збільшення штрафів за підпал сухої рослинності. І штрафи за самовільне випалювання трави можуть зрости від 42 тисяч гривень для пересічних громадян та від 84 тисячі для посадовців, до 102 тисячі гривень для керівників підприємств.

Не спопеляйте землю!

Ілона ВАЛЬТЕР