Станом на 20 квітня позитивний тест на COVID-19 підтвердили у 37 працівників Калинівської ЦРЛ. Серед них і лікарі, які мали протистояти вірусу й надавати допомогу тим пацієнтам, які з ним борються. Але це ще не кінцева цифра, адже чекають на результати тестування й інші працівники медзакладу. Ми поспілкувались з головним лікарем Калинівської ЦРЛ Владиславом Головащенком, який поділився з нами власним баченням ситуації й розповів про стан колег, у яких виявили інфекцію.

– Ми завчасно готувались до боротьби з коронавірусом, проводили спеціальні заняття та тренінги. Перший корпус медичного закладу ще раніше перепрофілювали під лікування важких хворих, він був четвертим у переліку відділень так званої першої хвилі у Вінницькій області. Але інфекція, як бачите, закралась до нас із тилу. Першою її діагностували у 79-річної мешканки Калинівки. У нашій лікарні проводили оперативне втручання її чоловіку. Жінка навідувала його, так як це роблять зазвичай. Згодом її госпіталізували із двобічною пневмонією, тут велику роль грають вік та супутні захворювання. Ще тоді виникла настороженість, й ми поклали її до інфекційного відділення. Діагностували коронавірус. Медики, які контактували з даною пацієнткою та лікували її, мали захисні костюми, то жоден саме із цього відділення не інфікувався. Зараз епідеміологи працюють над визначенням шляху передачі інфекції до цієї пацієнтки, яка, на жаль, померла у Вінницькій лікарні №1, та наших працівників. Стверджувати, що медики із інших відділень могли заразитись саме від цієї особи, ми теж не можемо, проводиться розслідування. Нам самим досі важко зрозуміти, яким чином коронавірус потрапив до нашої лікарні, — каже головний лікар Владислав Головащенко. — Але якщо обстежений і знаєш результат, то можна тоді працювати за ланцюжком, а якщо тестування не проводиться і люди ходять далі та розносять інфекцію — то це неправильно. Вважаю, що ми вчинили вірно й обстежили весь колектив — це 470 осіб, хоча деякі відмовились від обстеження. Ми показали приклад всім такою відкритістю та чесністю. І, звичайно, у нас виявились такі результати. Але в той же час ми знаємо, як діяти, кому бути в ізоляції, кому лікуватись стаціонарно. Позитивний результат виявився у 37 осіб, але не потрібно плутати та називати їх хворими. Таких, що безпосередньо мають клінічні прояви, — трохи більше десяти, решта мають лише позитивні результати. Я сам контактував із колегами, які захворіли. Наразі у мене тест негативний. Інформаційний вибух був шалений і не завжди правдива інформація. Це ще більше нагнітає громаду міста та району. Адже паніка — це 50 % захворювання, а оптимізм — 50% одужання.

– У той же час нині Калинівська ЦРЛ займає перше місце в області за кількістю медиків, у яких виявили COVID-19. Як думаєте, чому так?

– Насамперед, слід розібратись, скільки зараз інфікованих медиків в Україні. Згідно зі свіжими даними, то офіційно підтверджених близько тисячі, а скільки ще не знають про свій діагноз, адже лікарі ніколи не чекають удару в спину! Багато працюють у соматичних відділеннях із соматичними пацієнтами, поступає хворий з якоюсь ургентною хірургічною патологією — і ти повинен йти та оперувати, а які ще захворювання можуть бути у людини — ти ж не знаєш. Тож часто виходить, що пацієнт поступив з інфарктом, а невдовзі в нього ще й позитивний тест на COVID-19. Таким чином медики й наражаються на небезпеку. На мою думку, така кількість пов’язана з тим, що у нашій області проводиться масове тестування, якщо не помиляюсь, то ми в цьому плані лідируємо.

– Як проходять лікування ваші колеги?

– Більшість людей, у яких виявили коронавірус, проходять лікування на домашньому карантині. Госпіталізовують лише хворих, які мають клінічні прояви хвороби і тих, хто не має змоги самоізолюватися вдома. Зазначу, що серед 37 тих, у кого позитивний результат, лікарів приблизно 7, серед них завідуючі хірургічного відділення та відділення реанімації. Останній проходить курс лікування на третьому поверсі корпусу №1. Інші з COVID-19 — медсестри, молодші медичні сестри та інші співробітники. На щастя, важких нема, всі йдуть на поправку. Я би не хотів надавати конкретних прізвищ, бо це персональні дані. Та й суспільство нині таке, що дай сірника — та й будуть готові хату спалити.

– Але, погодьтесь, що не завжди приховування даних може бути доцільним, та й в такій ситуації?

– Якщо людина дізнається про позитивний результат на коронавірус, про це стає відомо епідеміологам. Ті, в свою чергу, зв’язуються з мобільними бригадами, створеними на базі сімейної медицини. Вони разом звертаються до даного пацієнта і разом опрацьовують його контакти і в них беруть забори матеріалу на обстеження. А приховувати — це неправильно!

– Чи відчувається брак персоналу в зв’язку із такою ситуацією? А як з медичним забезпеченням?

– Слава Богу, справляємось. Зараз по лініях екстреної медичної допомоги змінено маршрути доставки пацієнтів. До нас тимчасово пацієнтів з екстреною та невідкладною патологією не доставляють. Наразі наш заклад працює виключно із COVID-пацієнтами, а інформація, що заклад повністю закрито на карантин, не відповідає дійсності. Засоби захисту у нас є в наявності, але якщо їх не будемо поповнювати, то вони закінчаться.

Коли верстався номер газети, стало відомо про смерть двох пацієнтів, вражених коронавірусом, із Калинівки.

Вікторія Снігур