28 квітня під Вінницею в Агрономічному знімальна група столичних «розслідувачів» приїхали до будинку, де живе вінницький генерал Юрій Педос, та питали керівника поліції за його будинок… Адже за версією журналістів «Стопкору», який раніше засвітився у Вінниці в гучній будівельній афері «Єврокварталу», генерал живе у не задекларованому будинку… І це житло офіційно оформлено на родичів керівника поліції Вінниччини. Але інтерв’ю вінницького генерала без масок та під дроном киян над головою не вийшло… Чому?

– Це Педос. Генерал поліції. Начальник ГУ у Вінницькій області. Журналісти Стоп корупції дізналися, що Юра Педос мешкає у незадекларованому маєтку. Він просто не вказав його у переліку майна, яким користується. Мабуть забув. Згідно з реєстром будинок зареєстрований на його батька, а добудова на подвір’ї — на батька його дружини., – написав про цю ситуацію під Вінницею відомий журналіст із Києва Роман Бочкала. – Журналіст Артем Поліковський під’їхав сьогодні з ранку під будинок та зафіксував, що Педос виїжджав на роботу саме звідси. Він вийшов до журналістів. Але щойно зрозумів, що запитання незручні, увімкнув режим «рагуля». Погрожував кримінальними справами. А пізніше запитав, чи випадково в кишені кореспондента не знайдуться наркотики. Педос зателефонував 102 та повідомив: «На мій будинок напали, напали на мою сім’ю та перешкоджають мені виїхати».

Підсумок. Відеокамеру вилучили. Намагалися забрати флешку з відеозаписом. Де видно, як нахабно себе поводить Педос. Разгялдалося питання затримки журналіста (!). В результаті сюжет не було відзнято. Стовідсоткове перешкоджання законній професійній діяльності – 171 ст. КК. Питання. І куди ми маємо скаржитись? Правильно, Педосу!)) Але по нашій заяві жодного руху. Звичайно будемо писати і по інших адресах та органах. Знайдемо управу на цього наляканого. Вибачте але це занадто.

Чому так різко відповів на запитання столичних журналістів вінницький генерал?

Може тому, що саме ця ГО фігурує в резонансній кримінальній справі по «Єврокварталу», яку досі розслідує поліція Вінниччини. Бо більше місяця тому саме СтопКор влаштував під службовими вікнами генерала Педоса «перфомент» із вимогою відпустити підозрюваного у «викраденні» 24 квартир в Могилеві-Подільському… Чи це просте спів падіння? Чи антикорупційне ГО справді взялось за «хату» генерала під Вінницею, яку він мав би чесно задекларувати чи пояснити своє мешкання в будинку родичів?

Ось як прокоментував цей вже скандальний візит Юрій Педос:

– Я керівник великого поліцейського колективу і весь той бруд, який вилили на мене і мою сім’ю, кидає тінь і на репутацію всієї вінницької міліції. Всі ці інформаційні атаки розцінюю як реакцію на мою принципову позицію керівника поліції, який ніколи не йшов на компроміси з криміналітетом і відстоював позицію закону і справедливості. Сьогоднішні незаконні дії явно замовних журналістів щодо моїх рідних у будинку, де живе моя сім’я, привели до погіршення стану здоров’я моєї дружини і матері, у яких стався гіпертонічний криз, діти отримали психологічну травму, у наймолодшої доньки пішла кров з носа – з цього приводу моя реакція в першу чергу, як чоловіка, батька і сина буде принципова!, – заявив керівник поліції Вінниччини в тйо же день. –  Необхідні заяви про вчинення злочину по ст. 182 КК щодо моєї сім’ї вже подані в прокуратуру. Цікаво – знову київські журналісти, і знову біля будинку, де я проживаю, ведуть незаконне спостереження за моєю родиною – кому це вигідно? Час покаже … А що стосується будинку, де я дійсно зараз з сім’єю проживаю в с. Агрономічне, то він зазначений в щорічній декларації в розділі «Місце фактичного проживання або поштову адресу, за якою Національне агентство з попередження корупції може відправляти кореспонденцію суб’єкту декларування». Цей будинок побудований моїм батьком ще до мого призначення на посаді, і я вже три роки вказую про це в декларації. Також відповідно до п. 2-1 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції», інформація про цей об’єкт не повинна відображатися в щорічній декларації. Незважаючи на все це, я підготував звернення до НАЗК , щоб розставити всі крапки над «і»…

Цікаво, чи пов’язані між собою ці дві різні події у Вінниці – фарбування в чорне чобіт трьох кам’яних фігур  Меморіалу Слави в центрі Вінниці та візит столичної телегрупи до будинку генерала в Агрономічному? Ми спробуємо з’ясувати всі деталі цих гучних подій…

Далі буде. Читайте повний текст журналістського розслідувння на цю тему в газеті 33-й канал