Громадські активісти показали цілий елітний хутір будинків керівників Водоканалу — теперішніх та колишніх — і запитали, за які кошти збудували. І на якій землі?

Незважаючи на карантинні заходи і певні обмеження, в залі зібралося чимало людей, напередодні своє категоричне «ні» необгрунтованому підвищенню виказали у соцмережах міський голова Сергій Моргунов та профільна депутатська комісія обласної ради.

Сергій Моргунов: Я проти необґрунтованого підвищення тарифів на воду

Шановні вінничани! Днями стало відомо, що обласне комунальне підприємство «Вінницяоблводоканал» знову хоче підняти тарифи на воду для нас з вами.Це при тому, що у лютому вже було серйозне подорожчання – ціна одного кубометра води тоді зросла відразу на 5 гривень. І що? Ми з вами відчули покращення якості води? Чи, можливо, керівництво водоканалу показало стратегію розвитку підприємства?Ми бачимо, що замість того, щоб підтримати вінничан в умовах коронавірусу, горе-керівники водоканалу пропонують знову підняти ціну на воду.Моя позиція чітка – я категорично проти необґрунтованого підвищення тарифу на воду.Минулого тижня я представив нашу Програму антикризової підтримки громади. Вже у липні 14 тисяч вінничан отримають муніципальну доплату. Але ми робили це не для того, щоб хтось відібрав ці доплати через чергові підвищення цін і тарифів.Я знаю, що днями водоканал хоче провести громадські слухання щодо підвищення тарифу. Пропоную Вам прийти на ці слухання і сказати, що вінничани проти!Також звертаюсь до компетентних органів – перевірити обласний водоканал на обґрунтованість тарифів, адже ні я, ні міська команда не бачать аргументованих розрахунків для підвищення ціни.

Posted by Сергій Моргунов on Tuesday, May 26, 2020

Пояснювати і переконувати гро­мадсь­кість у необхідності підвищення тарифів доручили начальнику планово-економічного відділу Денису Прилипку. Йому допомагала Раїса Півторак.

– Суттєво збіль­шується стаття витрат, пов’язана з використанням коштів Світового банку. Як­що ми їх використовуємо, то згодом мусимо їх повертати, — розповіла Раїса Півторак. – Світовий банк дає можливість розвивати наші потужності, доводити їх технічний стан до високого рівня, запроваджувати різні енергозберігаючі заходи, зменшувати навантаження на екологічне середовище. Ці кошти надані нам під незначні відсотки, і сьогодні не скористатися ними було б нерозумно.

Чи не найбільша складова тарифу – це зарплати 805 працівників підприємства. Середня зарплата на підприємстві – 11 «з хвостиком» тисяч гривень на місяць. Цей аргумент присутніх в залі зацікавив, особливо різниця між тим, що отримує керівництво і звичайні працівники. Та Раїса Півторак запевнила, що все відбувається цілком законно.

Зачепило за живе пані Раїсу повідомлення про те, що Водоканал продає воду з крану за ціною «Боржомі». Вона порівняла вартість води з тією, якою найчастіше користуються вінничани (бутильована вода, очищена з автоматів). А бути­льована вода дорожча від собівартості нашої у 262 рази! «Ми несемо відповідальність за якість нашої води, і вона відповідає усім нормам!» — запевнила вона.

Posted by тетяна кондратьєва on Thursday, May 28, 2020

На бік «Вінницяоблводоканалу» став і голова депутатської комісії з питань бюджету та обласних програм Геннадій Мазур, котрий ще до початку обговорення запевнив: «Ніхто тарифів на воду для мешканців обласного центру не збирається підвищувати. Принаймні цього року. Але на наступний відбудеться коригування курсу валюти, споживчих цін, інших показників».

– У 2016 році підприємству з державного бюджету не повернули 260 мільйонів гривень, — пояснював він. — Загальний борг підприємства становить 102 млн грн. За електроенергію Вінницяобленерго — 36 млн грн., які реструктуризовані, 4,7 млн грн. ТОВ «Енера».

Емоційний дует голови бюджетної комісії облради Геннадія Мазура та народного депутата Ірини Борзової. Питання тарифів виходить на політичну площину?

Posted by тетяна кондратьєва on Wednesday, May 27, 2020

 

На цьому терпець в опонентів урвався, і між Геннадієм Мазуром та нардепом Іриною Борзовою, котра категорично про­ти підви­ще­ння тарифів, роз­горівся справж­­ній словесний батл!

– Чи впливають громадські слухання на роз­мір тарифів? – по­ціка­вилася нардеп Ірина Борзова. — У КП «Вінницяоблводоканал» не все так просто. Що відбувається насправді? Кожен перекидає відповідальність, обласна рада на міську, міська рада — на обласну. Потрібно замовляти НЕЗАЛЕЖНИЙ аудит за останні 5-6 років. І замовити його може власник, а не міська рада. Людям потрібна чиста вода та якісні послуги.

Posted by тетяна кондратьєва on Wednesday, May 27, 2020

Дискусія так і не завершилася, сторони залишилися при своїй думці. Та поки тривали суперечки, з’явилося повідомлення про те, що з 1 січня 2021 року в Україні підвищать тариф на холодну воду у середньому на 20%. Нацкомісія з комунальних послуг та енергетики (НКРЕКП) вже схвалила таке рішення для 43 водоканалів…

Це означає, що громадські слухання у нас проводяться «для галочки». Тим часом вінницькі активісти ГО «Автомайдан» провели власне розслідування не зовсім чесних оборудок, котрі керівництво Водоканалу намагалося приховати у не зовсім прозорій воді.

Posted by тетяна кондратьєва on Thursday, May 28, 2020

– Фінансові оборудки КП «Вінницяоблводоканал» пов’язують з родиною експрем’єра Володимира Кістіона, котрий з високого поста повернувся на рідну Вінниччину у крісло депутата обласної ради. А ще став директором Науково-дослідного інституту проблем архітектурно-будівельної екології Київського національного університету будівництва i архітектури. Власне, цей НДІ створили, схоже, саме під Кістіона, адже існує він з 30 серпня 2019 року. На КП «Вінницяоблводоканал» колись працював він, тепер заступником начальника працює його син Дмитро, а керує підприємством його земляк з Ямпільського району Олександр Чернятинський. В СБУ запідозрили, що кошти з Водоканалу виводились на фірму, яку пов’язують з сином Кістіона, і відкрили кримінальне провадження. Утім, згодом новина про механізм привласнення коштів зникла з сайту СБУ. А сам колишній керівник скромного комунального підприємства заявив, що усі справи — це по­літичне переслідування. Саме син Кістіона побудував будинок на землях Водоканалу, по вулиці Тракторній на Старому місті, де розташовується водопровідна станція. Поряд з ним за два роки, за документами, збудувався і директор Водоканалу Чернятинський, і ке­рівник фінансово-планового відділу Прилипко. Пізніше працівник облводоканалу Прилипко переписав будинок і землю на дружину старшого Кістіона.

Активісти вінницького «Автомайдану», скориставшись квадрокоптером, за­фільмували будинок сина Кістіона та його сусіда Прилипка та виявили між будинками внутрішній отвір у паркані з хвірткою і запідозрили, що саме в цьому будинку за уже відпрацьованою схемою може проживати віцепрем’єр.

Ось так виглядає елітний хутір керівників колишніх і теперішніх на землях «бідового» Водоканалу

Дружина Кістіона-молодшого, до речі, теж чиновниця. Ірина Кістіон працює заступницею начальника служби містобудівного кадастру. Численні племінники та інші родичі й земляки очолюють різноманітні фірми та підприємства, котрі постійно виграють тендери на проведення тих чи інших робіт, вартість котрих сягає десятків мільйонів гривень. Гроші увесь час йдуть у сім’ю. А те, що вода не зовсім якісна, нікого з них не хвилює, – заявила голова ГО «Антимайдан» Таїса Гайда.

Ілона ВАЛЬТЕР