Лісівники Вінниччини знають, що вчасне проведення всіх відповідно до технологічних вимог доглядів за лісовими культурами відіграє важливу роль для хорошої приживлюваності та приросту молодих культур. А це запорука того, що у майбутньому лісівники матимуть високопродуктивні лісові насадження. Поміж травневими рясними дощами могилів-подільським лісівникам вдається вибрати вдалі погодні умови, щоб провести догляди за лісовими культурами.

У лісгоспі заплановано на 2 квартал 2020 року виконати догляд за лісовими культурами на площі 460 га. На сьогодні виконано догляд на площі 322 га, з яких 118 га – ручні догляди, а 204 га – це механізовані догляди. На сьогодні цей спосіб значно спрощує лісівничу працю, зменшуючи фізичне навантаження. У Могилів-Подільському лісгоспі для проведення механізованих доглядів використовують культиватор КЛБ 1,7, за потреби – кущорізи (для знищення небажаної порослі). А ще у цьому році закупили новий мульчер (подрібнювач). Трактор із мульчером знищує у міжряддях небажану рослинність, подрібнює її на дрібну фракцію, яка потім перегниває, збагачуючи ґрунт поживними речовинами. Поки що почали працювати на культурах мульчером у Джуринському лісництві, адже там цього року найбільший об’єм роботи із догляду за молодими культурами.

– Основна мета доглядів за лісовими культурами – створення умов для росту головних лісоутворюючих порід, покращення водного та температурного режиму, усунення негативного впливу трав’янистої рослинності та другорядних порід,  сприяння інтенсивнішому росту лісових культур, особливо в перші роки. Також немаловажливим є те, що знищення бур’янів та трави знижує ймовірність поширення вогню в лісових массивах, – розповідає головний лісничий Олександр Хомич.

Тож лісівникам – успіху і вдалої погоди. Хай росте молодий ліс!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ