– 12 червня у моєї сестри стався серцевий напад. «Швидка» привезла її в кардіоцентр, де її відмовилися приймати і відправили додому, мотивуючи це тим, що з таким діагнозом живуть, — повідомив вчитель інформатики Вінницької школи №18 Богдан Греля. — Як з цим жити, хто працює в медицині, на кого на­діятися?

Після похорону сестри Богдан розповів нашому журналісту таке:

– З Оленою ми були близькими з самого малечку, поки мама працювала, я няньчив молодшу сестру. У вересні їй мало виповнитись лише 29 років. Олена закінчила Вінницький медичний університет і певний час у районній лікарні приймала пацієнтів як сімейний лікар. Та невдовзі вийшла заміж і народила трьох синочків. Найменшому Олексію два місяці, Мат­війку чотири роки, а Іллюші два, — каже Богдан. — Ще раніше в сестри періодично виникали серцеві напади, під час яких вона задихалась та втрачала свідомість. Олена проходила лікування, і їй ставало легше, крім того, ретельно слідкувала за своїм здоров’ям. 12 червня сестрі знову стало зле, «швидкою допомогою» її відвезли до кардіоцентру, лікар зробив кардіограму й заявив, що проблеми нема. Мовляв, з таким діагнозом живуть. Відправив сестру додому, але невдовзі в неї напад повторився. Поряд знаходились чоловік та наша мама. Во­ни знову викликали бригаду. Їхати до будинку в Агрономічне десь 10-15 хвилин. Самі ж рідні кинулись рятувати Олену за рекомендаціями, які їм надавали лікарі «швидкої». Сестра була непритомна, задихалась, на жаль, на руках найрідніших вона померла, і осиротіла вся наша родина. Після розтину судово-медичний експерт заявив, що серце було нормальним, потрібно було лише поставити крапельницю. Якби лікар залишив Олену у стаціонарі, вона б була живою. І в разі наступного нападу жінку б реанімували… Поховали ми Олену у рідному селі, на чоловіка вже вийшов медичний юрист, який готовий боротись за справедливе покарання винуватцям. Моя сестра була доброю людиною, завжди можна було звернутися до неї за порадою, про це можуть сказати всі її друзі та рідні, завжди привітна і усміхнена, бу­ла дуже мудрою жінкою. Дітки її дуже любили. Нам буде її невистачати, для нас це дуже важка втрата….

Водночас у кардіоцентрі лікарі заявили, що Олену в п’ятницю оглянули одразу троє фахівців та не знайшли підстав для госпіталізації. А в приватному центрі Олена зробила УЗД та поставила холтер — прилад, що потягом доби фіксує серцеві ритми та пульс.

– Це трагедія для всіх! Однозначно по цій ситуації буде призначене службове розслідування, свій висновок скаже медична рада… Про причини смерті пацієнтки можна буде говорити лише за результатами судово-медичної експертизи. Бо 12 червня їй у нас в прийомі та огляді ніхто не відмовляв. І візит пацієнтки зафіксовано документально. Її оглянули троє лікарів, і жодних порушень серцевого ритму не було. Тому не госпіталізували…, — прокоментував дії своїх підлеглих директор Вінницького кардіоцентру Ігор Данильчук. — Так буває у період між нападами, коли пацієнт почуває себе загалом задовільно… Після огляду у нас ця жінка звернулась до приватного медцентру, де їй зробили УЗД-обстеження та поставили холтер… І цей холтер був на ній у момент смерті. Тому покази цього приладу однозначно має взяти до уваги слідство щодо раптової смерті жінки.

Вже відомо, що лікарі кардіо­центру також приєднались до збору фінансової допомоги родині померлої багатодітної матері. Звісно, ці кошти її вже не повернуть… Але як тепер жити Юрію із трьома малими дітьми без дружини?

За словами рідних, на допомогу вдівцю приїхали дві матері — Оленина і його рідна. Бо виростити і підняти на ноги трьох хлопців без мами — тепер головний життєвий хрест цього вінничанина…

Коли верстався номер, стало відомо, що Вінницька місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження у зв’язку із смертю матері трьох дітей за ознаками правопорушення, згідно з частиною 1 статті 115 КК України та частини 2 статті 139 КК — ненадання без поважних причин допомоги хворому медичним працівником, що спричинило смерть хворого…

Вінничани у соцмережах масово реагують на ці безпрецедентні випадки.

Номер картки для допомоги родині Олени: ПриватБанк 4149629300883568

Юрій Сільвестрович Олексійчук — її чоловік, що залишився із 3-ма малими дітьми на руках.

Андрій ВЛАСЕНКО