Якісне вирощування лісоутворюючих та декоративних порід у широкому асортименті для власних потреб та для реалізації – родзинка тульчинських лісівників.

ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор Дан М.М., головний лісничий Кілимник Г.П.) на високому професійному рівні вирощує посадковий матеріал основних лісоутворюючих та декоративних порід в усіх шести лісництвах. Загальна площа лісових розсадників Тульчинського ЛМГ становить 13 га. Площа територій, на яких вирощують посадматеріал у контрольваному середовищі (короби), становить 632 кв. м. А у Журавлівському, Орлівському та Томашпільському лісництвах є сучасні теплиці (загальною площею 710 кв.м).

Розсадник Орлівського лісництва (лісничий Бендера В.В.) знаходиться на території садиби лісництва, одразу за охайним приміщенням. Наразі гарно пішли в ріст цьогорічні сіянці майбутніх лісових дерев, цього року висіяно у контрольваному середовищі модрину європейську (1 кг), дугласію (1 кг), сосну звичайну (3 кг). Тягнуться угору, залишаючи на маківці подекуди «шапочку» насінини, пухнасті сіянці, политі цьогорічними дощами. Гарний приріст мають дворічні сіянці ялини звичайної, гікорі (карія пекан).

Декоративний розсадник – справжня гордість Орлівського лісництва. Цієї весни тут заготовили 14 тисяч живців хвойних декоративних порід, які вкорінюються у теплиці лісництва. Влітку заживцьовуватимуть листяні породи, такі як вейгела, спірея, троянди, жасмин та інші. Адже асортимент декоративної краси у лісництві – чималий! Це розмаїття кольорів та відтінків листочків, форм суцвіть, безліч видів і підвидів декоративних порід.

А під наметом залишені для адаптації та дорощування декоративні рослини у горщиках. До речі, сюди варто завітати і побачити на свої очі цю красу.

Розсадник декоративного посадкового матеріалу радує око прекрасними зразками ландшафтного дизайну: басейн, фонтан, альпійські гірки, зелені композиції з використанням різного декоративного посадкового матеріалу. Таке враження, що кожен вільний сантиметр площі розсадника «заселений» декоративними квітами, багаторічними рослинами, до того ж, дуже вдало поєднаними. Ці зелені куточки є чудовими зразками того, що можна зробити в себе вдома, біля офісу, якою рослина виросте, як можна їх поєднати, яку форму крони можна надати. А ще працівники лісництва надають вичерпну фахову консультацію стосовного того, як посадити, щоб гарно прижилась, як доглядати рослину. Тому покупці повертаються сюди із словами вдячності. А лісництво реалізовує декоративний посадковий матеріал, таким чином отримуючи додаткові кошти для розвитку лісового господарства.

Інформацію стосовно придбання рослин можна дізнатись за телефоном 097 2677360, Северин Михайло Іванович, інженер з лісових культур ДП «Тульчинське ЛМГ».

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ