Цьогорічна вступна кампанія буде значно відрізнятися від попередніх. Механізм вступу для абі­турієнтів із окупованих територій Донбасу та Криму абсолютно уніфікували – вони всі зможуть вступати без ЗНО та за квотою.

Чи може це спричинити фатальні наслідки – постачання впливу ФСБ на територію Вінниччини? Що чекає на звичайних абітурієнтів? Та що про це думають теперішні студенти та викладачі з Донецька, які переїхали як біженці до Вінниці, куди після початку війни на Донбасі перевели Донецький університет.

– Не виключено, що ось це рішення може стати одним із факторів мотивації бойовиків чим довше втримувати окуповані території у своїх руках, адже у такий спосіб вони забезпечуватимуть своїм дітям можливість без напруження вступати в кращі заклади вищої освіти України і вчитись там на бюджетних місцях з отриманням стипендії, – ділиться власними роздумами Борис Мокін.

Натомість доцент кафедри журналістики Донецького національного університету Костянтин Родигін є менш категоричним та звертає увагу на гуманітарну важливість боротьби «за мізки» молоді, адже молодь з окупованих територій України потребує виховання в єдиному українському просторі, від якого вона відірвана не з власної волі

– Не буває громадян «ДНР» та «ЛНР» — є громадяни України, деякі з них отримали паспорти Росії. Це правова колізія. З одного боку, подвійне громадянство у нас заборонене, з іншого — не прописані санкції до порушників. Тобто наразі всіх таких громадян Україна розглядає в першу чергу як громадян України. Ми маємо витягувати молодь з тих територій і відповідно їх перевиховувати — повертати їх до українського світу. Та я вважаю, що в підборі можливостей для абітурієнтів з окупованих територій потрібно бути обережними, щоб це не виглядало як привілей — люди першого сорту. Інакше — це черговий розпал ворожнечі, особливо якщо вступник реально «наша» людина за переконаннями, А ЙОМУ ПРИЛІПЛЯТЬ ЯРЛИК «СЕПАРАТИСТА». Та і взагалі ніщо не заважає засилати диверсантів і зараз, й іншими способами. На неокупованих теж повно прихильників проросійських сил — у Вінниці також вони є, не виключено, що це місцеві.

Ми не маємо права винуватити когось за фактом походження і місця проживання. На мою думку, «позачерговий вступ» – це особливе питання. Міністерство ще не дало детального пояснення стосовно того, чи не відбирають таким чином місця у звичайних абітурієнтів.

Ми вирішили зв’язатися з студентами переміщеного Донецького, які на час карантину поїхали на батьківщину – у Донецьк.

За їхніми словами, це найбільший ризик, на який може піти українська освіта. Про це нам розповідає донеччанка Марина.

– Зараз переведена на 4-й курс. Сесію закривала дистанційно, як і всі. Зараз я в Донецьку. Та можу заявити, що коли одні лякаються коронавірусу, то інші заробляють на цьому немалі кошти. Так само і з освітою. Я знаю хороших і потенційно сильних абітурієнтів з Вінниці, які весь рік готувалися до ЗНО. Дуже шкода, що така дитина уступить своє місце в навчальному закладі тому, хто взагалі не старався у школі. Як бачу зараз, то донецькі школярі. Не кажу, що тут всі тупі, але не факт, що розумніші за дітей з інших міст. Однозначно – всі мають вступати на рівних умовах, бо таким чином Україна може втратити не одне інтелектуально розвинуте покоління…

Софія Копач