Вінницький міський суд поновив керівника обласного Фонду соціального страхування Михайла Олійника, незважаючи на десятки скарг, пенсійний вік та попереднє звільнення через корупційну діяльність і конфлікт інтересів (у фонді працюють його брати та зяті).

До редакції газети звернувся вінничанин та інвалід праці другої групи Сергій Мартинюк. Чоловік понад 17 років не може отримати виплати за отриману травму на виробництві через особисті переконання керівника Олійника, – заявляє він.

– Саме тому я змушений подати судові позови на Соцстрах України в нанесенні мені моральної та матеріальної шкоди в розмірі 1 млн 91 тисяча грн. Мене цікавить, як буде покараний обласний керівник за свою безвідповідальну роботу. Більш того, коли я дізнався про те, що Михайло Олійник після звільнення вирішив поновитись, відніс листа до суду з проханням не поновлювати. Але справу слухала славнозвісна суддя Луценко, яка відома неправомірним рішенням по озеру на Старому місті, його згодом скасував Верховний суд.

Про те, що у обласному Фонді соціального страхування не все «так добре», кілька місяців тому розповідала директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Олена Дума.

– Конфлікт інтересів? Ні, не чули. У Фонді соціального страхування звична практика призначати родичів та друзів на будь-які посади незалежно від їх рівня компетенції. Але є приклади, які вражають своїм цинізмом навіть українське суспільство, яке наче й звикло до такого. Начальник управління Фонду соціального страхування у Вінницькій області Олійник М.П. вирішив посприяти кар’єрі своїх родичів, а саме — рідному брату та двом своїм зятям. Родичі пана Олійника і так працювали у системі соціального страхування (Боже, скільки ж ще чистити фонд від цих кланів!), проте у 2017 році він вирішив максимально посприяти всім трьом у побудові кар’єри. Просто три рішення. 1. Брат — Олійника А.П. — 27 липня 2017 був призначений заступником начальника — начальником відділу Калинівського відділення фонду у Вінницькій області. Відповідати за охорону праці та профілактику страхових випадків. Працівників фонду найчастіше звинувачують за корупцію саме у цих напрямках діяльності. 2. Зять № 1 — Попов О.А. 18 грудня 2017 був переведений з посади страхового агента з профілактики виробничого травматизму на посаду агента з охорони праці. Контролювати підприємців, коли треба і коли не треба. 3. Зять № 2 — Демьяненко І.Ю. 21 грудня 2017 отримав аналогічну посаду. Теж приваблива та не особливо складна робота, — відкрито заявила Олена Дума. — Як тільки я зайняла поточну посаду, отримала десятки листів від обурених працівників Він­ницького управління. Ініціювала перевірку. Перевіркою було виявлено чисельні порушення. Результат: Олійник М.П. на лікарняному, зами пишуть доповідні. У фонді більше не буде непотизму, кланів та корупції.

Втім, після цього скандального виступу Олени Думи як третю особу – відповідача, ексочільника Вінницького управління Михайла Олійника все-таки поновлено на посаду. Це стало справжнім шоком для його підлеглих, які анонімно ось що нам розповіли.

– Ставши керівником, Олійник — пенсіонер замінив молодого грамотного Давиденка В.В. Олійник М.П. запевив працівників, що при реорганізації жоден працівник не буде звільнений, кожному запропонують роботу. А потім легко звільнив 24 працівників з великим досвідом роботи, які починали і розбудовували Фонд соціального страхування України з початку його створення. Зате «всіх своїх» працівників залишив працювати, багато з яких були пенсіонерами. Вони ж і працюють до сьогодні. Крім цього, почав переводити працівників із районних відділень до обласного управління. Багато з них — «спеціалістів» не мали уявлення про свої обов’язки та завдання, котрі стоять перед фондом. Зате керувати стали дуже активно. Тут справді працює ціла династія Олійників, яка допомогла йому поновитися на посаду.

У той же час Михайло Олійник прокоментував своє повернення на посаду керівника та скаргу потерпілого інваліда праці:

– Сергій Мартинюк є потерпілим на виробництві з черепно -мозковою травмою. Чоловік — інвалід та знаходиться на обліку. Якщо хочете детальної інформації — зверніться у міське відділення, у нього є там особова справа. Від нього надходило вже багато звернень, — каже він. — Особисто вирішив поновитися на посаду, бо мене незаконно звільнено. Директор Дума Олена Олександрівна вирішила змінити кадри. Мене звільнили через звинувачення у корупційних діяннях та роботу близьких родичів. Тому пояснюю, я не державний службовець та мої родичі – зяті — не є в прямому підпорядкуванні. На роботу планую виходити на роботу після лікування. В мене двостороннє запалення легень. Двічі робили тести на коронавірус – результат негативний…

Коли редакція «33-го» почала проводити розслідування через звернення нашого читача, то журналісти стикнулись із серйозними порушеннями у службовій сфері. Адже навіть офіційне повідомлення про результати аудиторської перевірки, відкрите кримінальне провадження проти Михайла Олійника у квітні 2020 року та знайдені порушення зі сторінки Фонду соціального страхування України видалили. А там йшлось про збитки державі на 902 тисячі гривень!

Софія Копач