ТОП-інтернет видання «OBOZREVATEL» склало і днями оприлюднило Антикорупційний рейтинг міських голів десятків найбільших міст Ураїни.

Тут місцеву владу та роботу міських голів обласних центрів оцінювали за десятками критеріїв. І за результатами цього рейтингу найвищі оцінки отримав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Окрім мера Вінниці, до п’ятірки найкращих також увійшли міські голови Тернополя Сергій Надал, Львова — Андрій Садовий, Житомира — Сергій Сухомлин та Хмельницького — Олександр Семчишин.

Вже відомо, що при складанні рейтингу OBOZREVATEL враховував, перш за все прозорість розподілу міського бюджету та такі суб’єктивні оцінки — розслідування проти міських чиновників у ЗМІ, скарги та оцінки городян, які читачі надсилали на пошту видання, задеклароване майно і обґрунтованість рівня життя…

Тому серед головних критеріїв формування рейтингу зокрема враховувалось:

– чи є кримінальні провадження проти місцевих чиновників;

– чи публікуються звіти про виконання бюджету й розподілу бюджетних коштів;

– як проводяться відкриті конкурси на офіційні закупівлі (DOZORRO тощо);

– чи ухвалено рішення про проведення допорогових торгів;

– чи ухвалено бюджетний регламент і за якою процедурою затверджують бюджет;

– чи допускають журналістів і представників громадськості на комісії, на яких ухвалюють фінансові рішення;

– чи опублікував міський голова свою декларацію у встановлені законом терміни й наскільки його доходи відповідають рівню життя;

– як роботу мерів оцінюють незалежні антикорупційні організації та експертне середовище.

Нагадаємо, ще у 2009 році виконавчі органи Вінницької міської ради вперше пройшли аудит відповідно до Міжнародної системи стандартів якості ISO, що було підтверджено відповідним сертифікатом. З того часу двічі на рік у муніципалітеті Вінницької міської ОТГ відбувається внутрішній аудит та атестація на відповідність вимогам стандартів ISO системи управління якістю, протидії корупційним загрозам та інформаційної безпеки.

Сергій Годун

У 2019 році за результатами аудитів виконавчі органи міської ради вкотре підтвердили сертифікат відповідності повноважень органу місцевого самоврядування міжнародному стандарту EN ISO 9001:2008, який діятиме до 29 липня 2022 року.

У 2018 році за результатами національного рейтингу «Індекс прозорості місцевих бюджетів», сформованого ГО «Регіональний аналітичний центр» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», – Вінниця увійшла до ТОП-5 найкращих міст країни за прозорістю бюджету громади.

Також у 2018 та 2019 роках Вінниця посіла І місце у Рейтингу прозорості інвестиційного сектору 100 найбільших міст України від українського представництва міжнародної антикорупційної організації Transparency International.