Лавандові поля – візитна картка французького Провансу. Її вирощують у цьому регіоні майже тисячу років через заспокійливий аромат і цілющі властивості.

Але пандемія коронавірусу зруйнувала всі плани на відпустку за кордоном через майже закриті авіашляхи та зупинку транспорту. Однак це хороша нагода влаштувати свою відпустку-2020 в Україні та познайомитися із новими місцями. Одним із таких є лавандове поле на околицях Вінниці, яке вже викликало справжній бум серед туристів та любителів яскравих фотографій. Його висадило подружжя Аліни та Володимира Білко разом зі своїми друзями.

– За професією я бухгалтер, вийшла з декретної відпустки. Чоловік Володимир – агроном, працює за спеціальністю. Захоплення лавандою почалось з того моменту, коли я перший раз її побачила та відчула неймовірний аромат. То було кохання з першого погляду. Ідея висадити поле квітів була вже давно, спочатку хотіли посадити тюльпани. Але зрозуміли, що існують великі ризики у вирощуванні даної культури. Тому зупинились на лаванді. Та й хотілось відтворити маленький Прованс під Вінницею. У нас була ідея, а в наших друзів-фермерів – земля. Так ми разом розпочали спільну справу й на даний момент перші відкрили найбільшу лавандову локацію у Вінницькій області для фотосесій, – каже Аліна Булатова-Білко. – Для висадки обрали сорти Хідкот та Хідкот Блю, тому що вони морозостійкі, мають дуже гарне і насичене забарвлення квітів, а самі кущики тримають форму.

Аліна Булатова-Білко мріє виготовляти лавандову олію

Висаджували лаванду чотири людини протягом трьох днів. Загалом маємо поле площею 50 соток. Лаванда витримує до мінус 25-30 градусів. А якщо врахувати, які в нас зараз теплі зими, то в нашій місцевості вона гарно себе почуває. Грунти підійдуть супіщані або суглинки. Головний догляд за рослиною – це обов’язково два рази на рік підстригати кущик, щоб надати йому гарної форми, та постійно боротись з бур’янами. Квітне лаванда недовго, лише 2-3 тижні, але краса та аромат ще довго залишаються у пам’яті.

Щодня на лавандове поле під Вінницею з’їжджаються чимало охочих. Подружжя зізнається – навіть не очікували, що це стане справжньою сенсацією та викличе таку популярність.

– Наше поле ще молоде, йому лише два роки. В цьому ми вирішили спробувати провести кілька фотосесій і поспілкуватися з фотографами, чи буде комусь цікава така локація. Буквально після кількох фотосесій, які були поширені в соціальних мережах, люди почали все більше цікавитись нашим полем, а деякі взагалі не вірили, що таке можливо. До нас приїжджали і з котиками, і з собачками, і великими сім’ями, також фотографувались вночі, підсвічуючи лаванду гірляндами. Тому кожна фотосесія була дуже цікавою, романтичною та атмосферною.

У нас є сторінка в соцмережі Інстаграм provans_lavander, тому в кого будуть питання, звертайтесь, – додає Аліна. – Головні вимоги до відвідувачів – не зашкодити полю. У цьому році будемо робити мішечки з лавандою (саше), чаї, кулінарну лаванду та сухі лавандові букетики. На наступний будемо ще розширятись і готуємо для гостей нашої локації сюрпризи. А ще плануємо виготовляти лавандову олію, але поки що багато сировини ми зібрати не зможемо. Та через кілька років цей задум обов’язково втілимо в життя.

Вікторія Микитюк