Тому лісівники Вінниччини активно впроваджують цю методику у роботу мисливського господарства. Сьогодні вольєрне господарство ведеться у 10 лісгоспах Вінницького ОУЛМГ. Загальна площа вольєрів – більше 800 га.

– Лісівники Вінниччини підвищують ефективність ведення мисливського господарства, активно борються з браконьєрством, виховують у мисливців культуру полювання. Тому сьогодні держпідприємства лісового господарства Вінницької області демонструють позитивну динаміку мисливського господарства. Керівники держлісгоспів добре розуміють, що мисливське господарство – невід’ємна ланка лісового господарства і шукають альтернативні шляхи розвитку цієї галузі. І саме завдяки системі вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин збільшується чисельність та видове різноманіття мисливської фауни, – наголошує начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар.

ДП «Дашівське досвідне лісомисливське господарство» (директор – Валентин Кавуненко) є флагманом у всіх питаннях ведення мисливського господарства, в т. ч. створення вольєрів для напіввільного утримання мисливських тварин. Саме тут у 2011 році побудовано перший такий вольєр площею 200 га, на території якого утримують поголів’я кабана. Усього у господарстві є три вольєри. У 2014 році споруджено вольєр площею 56 га – у ньому на даний момент мешкають лані та муфлони. Цього року кількість лані європейської разом із молодняком становить 40 голів і стільки ж – муфлонів із малюками. І у 2016 році споруджено вольєр площею 140 га, де теж розволять кабана. За даними обліку тварин 2020 року, у лісових угіддях Дашівського ДЛМГ числиться 275 голів кабана. Для тварин створені комфортні умови, налагоджено професійний догляд і охорону, тому поголів’я тварин зростає.

Вольєри для напіввільного утримання диких тварин – це обгороджені ділянки природних угідь для перебування тварин у штучно створених умовах. Там звірі живляться переважно природними кормами. Однак у зв’язку з обмеженою територією у вольєрному господарстві упродовж усього року здійснюється підгодівля тварин. Регулярно поповнюють годівниці кукурудзою, зерновими відходами, для ланей та муфлонів, крім того, завозять сіно і гіллячковий корм (коли немає свіжої рослинності), розповів головний мисливствознавець ДП «Дашівське ДЛМГ» І.В.Сірук.

Для підгодівлі мешканців вольєрів лісівники заготовляють власними силами корми, закуповують сіль для солонців. Облаштовують водопої. Догляд за тваринами здійснюється кваліфікованими спеціалістами.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ