Це сталося, новий законопроєкт, що був ухвалений 3 липня 2020 року надав можливість здобувати вищу освіту без ЗНО. Щоправда тільки дітям з тимчасово окупованих територій, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей.

Закон розділив українців на два табори. До чого призведуть такі зміни? Вінницькі абітурієнти невдоволені, якщо раніше вони були впевнені, що вступлять на державне замовлення, то сьогодні все змінилось. Безкоштовних місць менше, а вимог більше.

Студенка Вінницького державного педагогічного університету Ірина Рудніцька ділиться своєю думкою: ” Ми старанно готувались до ЗНО, не спали ночами. Я перестала, в той час, зовсім з людьми спілкуватись. Мала невеличкі проблеми зі здоров’ям, а вони будуть просто складати звичайні екзамени, і спокійно мати більше шансів вступити на бюджет. Це несправедливо!”

У соціальних мережах також не підтримують такі зміни: “Чому вінничани повинні віддавати бюджетні місця тим, хто тут навіть не залишиться?”, “Зовнішнє Незалежне Оцінювання, а не благодійність”, “Чому хтось має готуватись кілька років, а інші – прийти і все просто отримати?”, “Чому безкоштовно мають навчатися діти тих, чиї батьки стріляли в наших?”.

Вінницькі виші надають дітям із окупованих територій бюджетні місця, навіть без ЗНО, вже не рахуючи квоти. Абітурієнти спокійно вступають, опановують граніт науки від наших викладачів. Після повертаються додому. Мало того, що в процесі навчання формуються кращі спеціалісти, які на безкоштовному навчанні. І де гарантія, що вони не візьмуть в руки автомат, і не стрілятимуть в тих, хто вчився разом з ними?

Отож, більшість молодих вінничан проти такої дискримінації. Виходить що, ухвалений закон створює конфліктну ситуацію. Можливо його варто переглянути?

Наталія Ленькова