Постраждалі ще й досі не можуть оговтатися від шоку. Діти добре знали свого кривдника. Діна, так звали собаку, часто гуляла та гралася з ними.

Тварина завжди була спокійною та лагідною. Подружки, як зазвичай, підійшли погладити собаку. Та цього разу збуджений пес поводився агресивно й напав на дітей. Ренаті, одній із дівчаток, пес прокусив палець та вкусив за плече. Потім кинувся на подругу, подряпав їй руку та вкусив за ногу. Закривавлені та перелякані діти побігли додому. А тварина подалася в інший бік і знайшла нову жертву, школярку Ганну. Дівчинка поверталася надвечір додому. Тварина напала ззаду та прокусила її ногу. Шокована дитина зателефонувала батькам, ті одразу відвезли її до лікарні. В той день, окрім трьох дівчат, до лікарів по медичну допомогу звернулися жінка з покусаною гомілкою. Всі постраждалі від укусів скаженого пса проживають на одній вулиці.

Ввечері батько Ганни зловив пса та відвіз до ветеринарів. На ранок пес помер. Аналізи підтвердили найгірші припущення – сказ у тварини.

«До нас у лікарню звернулися четверо постраждалих: троє дівчаток 8, 12 та 17 років, а також доросла жінка. Постраждалим надана уся необхідна медична допомога. Важких випадків немає, тому пацієнти лікуються амбулаторно. Вакцину пацієнти отримують в лікарні та після 3-годинного спостереження ідуть додому. На сьогодні проблем з вакциною немає. Лікарня забезпечена препаратами в повному обсязі», – коментує ситуацію медичний директор Калинівської центральної районної лікарні Світлана Дідур.

Фахівці не виключають, що є ще покусані псом, але вони не зверталися по допомогу. Та радять людям не зволікати.

До відома. Сказ – інфек­ційне захворювання, яке вражає центральну нервову систему. Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру. Якщо вчасно не отримати медичну допомогу, захворювання призводить до паралічу і завжди закінчується смертю.

Тим часом у місті зафіксували інші випадки сказу. Недугу виявили у домашнього пса та кота. Ветеринари почали масово вакцинувати свійських тварин. Щоправда, не всі господарі погоджуються на це.

Місцеві жителі припускають, що тварини могли інфікуватися від лисів. Останнім часом їх тут помічають все частіше. Лиси приходять на городи, підходять до будинків та поводяться агресивно.

Наразі батьки покусаних дітей написали заяву до поліції. Адже, за їхніми словами, померлий від сказу пес не завжди був безпритульний. Близько року тому собаку вигнав місцевий житель. На їхню думку, саме його мають покарати.

Ольга Сонячна