Адже у зимові сніги й морози лісова братія, понад міру втрачаючи енергію, особливо потребує допомоги від людини. Тому лісівники Вінниччини наразі активно заготовляють корми.

Лісівники ДП»Могилів-Подільський лісгосп» для підгодівлі диких тварин у 2020 році заготовили уже чималі запаси. Це 4500 кг сіна лісового, понад 9000 шт. гіллячкового корму, зерна пшениці, ячменя 12000 кг, а також закуплено солі 1000 кг.

– Мисливське господарство – невід’ємна частина лісового господарства, тому ми ставимо для працівників нашої держлісохорони одним із пріоритетних завдань в роботі – це охорона та захист, відтворення і використання мисливського фонду, – зазначає директор ДП «Могилів-Подільський лісгосп» В.М.Іщук.

Протягом літніх місяців силами лісової охорони Муровано-Куриловецького, Котюжанського, Івашковецького, Вендичанського лісництв проводилась заготівля кормових віників та сіна для диких тварин, разом було заготовлено віників 3700 шт., сіна 1950 кг. Інші лісництва такі як Джуринське, Моївське, та Ямпільське проводили заготівлю кормових віників та сіна для диких тварин згідно цивільно-правових договорів, разом було заготовлено віників 5300 шт., сіна 2550 кг.

Лісівники знають важливі тонкощі заготівлі зеленого корму, якими користуються, аби смаколики для тварин зберігались упродовж всього періоду підгодівлі:

– Гіллячковий корм, який називають ще віниками, заготовляють з різних порід дерев та трав’яних рослин: липа, береза, верба, осика, дуб, кропива, топінамбур, – розповів головний лісничий Олександр Хомич. – Кормові віники зв’язують, а потім розпочинається сушіння. Упродовж цього процесу віники замочують 1-2 рази в 10-відсотковому розчині кам’яної солі. А після висихання їх розміщують на горищах або в спеціальних приміщеннях, які обов’язково повинні провітрюватися. Заготовлене сіно теж зберігається на горищах та під навісами.

Лісівники розповідають, що підгодівля диких тварин розпочинається у зимовий період. Як правило, часові рамки підгодівлі визначаються у залежності від конкретних кліматичних умов: початок визначає випадання першого снігу, триває підгодівля 100-120 днів. Лісівники підгодовують дичину, викладаючи заготовлені корми у годівниці, на підгодівельні майданчики. Така допомога утримує дичину від міграції, дозволяє звірині успішно перезимувати та привести навесні здорове молоде потомство.

Восени лісівники ще заготовлятимуть коренеплоди, зерно кукурудзи, силос і за наявності урожаю – навіть жолуді!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ