У день першого публічного коментаря головним лікарем цієї скандальної ситуації у Вінницькій дитячій обласній лікарні експерти проводили посмертний розтин юній пацієнтці…

Дівчинка, якій зробили складну операцію в цьому медзакладі, не дожила до свого 16-го дня народження лічені дні… Не виключено, що і з вини лі­карів… Тому, на жаль, убиті горем батьки хоронили свою дитину в шлюбному платті. А головний менеджер лікарні Василь Паненко розбирався із 3-ма лікарями, які пішли із роботи та майже заблокували діяльність одного із відділень… Скільки тут відсотків трагічного збігу, недбалості та «бізнесу» на маленьких пацієнтах зі всієї Вінниччини — розбирались наші кореспонденти.

І спершу на знак протесту проти звільнення завідувача відділенням дитячої онкології виступили справді батьки дітей-пацієн­тів… За день ще 2 лікарі написали заяви на звільнення. І все це навколо найважчого від­ділення лі­кар­ні… Тому для урегулювання ситуації приїздив голова ОДА Сергій Борзов. Адже перед цим прокуратура порушила справу про неналежне лікування Діми Шилова. А згодом померла майже 16-річна пацієнтка, як кажуть у лікарні, після необов’язкової операції…

Лікування Діми Шилова стало точкою кипіння в лікарні

У резонансній ситуації із 12-річним Дмитром Шиловим батьки та «Охматдит» звинувачують завідуючого відділенням Олександра Калінчука, відомого як «онколог Сан Санич». А ще «лікуючу» Світлану Горбик у встановленні неправильного діагнозу. Рідні хлопчика звернулися до редакції «33-го каналу» з проханням висвітлити ситуацію та надали офіційні висновки дитячої лікарні «Охматдит». У документах йдеться про невірно встановлений діагноз та неадекватне лікування онкохворої дитини.

Медичний директор Оксана Морак заявила:

– Ми зробили дослідження на базі патологічного бюро та відіслали матеріал у Національний інститут раку в Київ. Мали два різних діагнози. Тому наші лікарі, за протоколом, цей матеріал відправили в Німеччину і звідти отримали діагноз дифузної Б-крупноклітинної лімфоми, за яким почали лікувати Шилова. Пухлина повністю зникла, а потім через 3 місяці проблема відновилася знову — зроблено обстеження у Вінниці і підтверджено той самий ва­ріант пухлини, з Берліна. Розпочали лікування, бо виник рецидив. Всі дії узгоджували з Києвом, тому зрозуміти звинувачення з боку «ОХМАТДИТ» ми не можемо.

Та, вивчивши усі нюанси, прокуратура Вінницької області за результатами розгляду звернення щодо неналежного лікування 12-річного вінничанина Дмитра Ш. внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 140 КК України.

Згодом батьки писали звернення на проведення клініко-експертної комісії Міністерства охорони здоров`я, і комісія 4 серпня 2020 року звільнила завідуючого від­діле­нням онкогематології Олександра Калінчука за статтею 3 ст.40 КЗпП через систематичне невиконання професійних обов`язків, які проявилися в неналежному контролі за лікувально-діагностичним процесом та неналежному контролі за використанням та списанням ліків — медикаментів, які поставлялися централізовано за рахунок закупівлі державного бюджету. Тобто ліків, які мали використовуватися для онкохворих дітей.

Олександр Калінчук відмовляється надавати офіційні коментарі про своє звільнення. І лише публікує дописи в соцмережі.

– Хочу, щоб було розуміння, що ми командою відділення онкогематології та ендоскопічної хірургії у КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня ВОР» працювали для здоров’я ваших (ні — НАШИХ!) дітей… Але хірург повинен брати скальпель в руки з холодною головою і спокійним серцем… Дайте відповідь: як далі медсестрам і лікарям онкогематологічного відділення, які залишилися на роботі, працювати в умовах упередженого ставлення, пресингу та постійного нервозного оточення, який продовжується після мого звіль­нення???

Також маленькі пацієнти вступилися за Сан Санича. Пост у мережі Facebook – https://www.facebook.com/100017195678267/posts/727516644498185/?app=fbl

Втім, під час журналістського розслідування стало відомо, що Олександр Калінчук працює у приватній клі­ніці. Є її співвласником та на вихідні орендує операційні у дитячій обласній лікарні…

Ще гарячіше стало в колективі, коли вслід за Олександром Калінчуком звільнилося ще два лікарі — Валерія Шведська та Олександр Ларін.

Валерія Шведська

– Пані Валерія працювала травматологом на 0,5 посадового окладу і протягом останніх 4-х місяців в середньому на роботі перебувала від 8 до 12 днів у місяць, оскільки як працювала в приватній фірмі. Другий — Олександр Ларін, працював на 0,25 ставки — звільнився ще 8 квітня. Бо його основна робота була в Києві, а у Вінниці він працював лише у вихідні дні, — повідомив Василь Паненко.

Своє звільнення Олександр прокоментував так:

– Це виключно моє особисте рішення, і воно прийняте виключно із солідарності до такого чудового фахівця, як Калінчук О.О., який запроваджував дитячу онкологічну службу та сучасні технології у ВОДКЛ. Проте особисті амбіції головного лікаря, на жаль, вище дитячого здоров’я, життя та здорового глузду, — зазначив Ларін.

Олександр Ларін

Водночас головний лікар дитячої обласної лікарні досить чітко прокоментував цей скандал та звільнення 3-х лікарів… Лише за обставинами смерті 15-річної пацієнтки поки що мінімум деталей, бо є лікарська таємниця та триває розслідування цієї трагедії.

– Для цього відділення та лікарів ми зробили все, що могли… Загалом для розвитку онкогематологічної служби використано практично половину коштів зі всіх, які були виділені на закупівлю обладнання для лікарні, — зазначив Василь Паненко. — Але ще в 2019-му почались проблеми, коли дві внутрішні перевірки з використання медикаментів виявили порушення з обліку, використання та списання медикаментів… Тому завідувачу відділенням Калінчуку О.О. було оголошено офіційне попередження та догану. А кількох старших медичних сестер із цього відділення було звільнено за грубе і неетичне поводження.

При перевірці історій хвороб пацієнтів, які лікувались у відділенні протягом червня-липня 2020 року, виявлено, що заввідділення Калінчук О.О. просто відмовлявся робити спільні обходи з лікарями. Тобто самоусувався від виконання основного обов’язку — здійснення контролю за якістю лікувально-діагностичного процесу у ввіреному відділенні.

У дівчинки, яку оперував Калінчук О.О. у червні, спершу виникло ускладнення. Але в історії її хвороби немає жодного підпису Калінчука О.О.: ні в протоколі операції, ні в передопераційному епікрізі, і жодного запису чи підпису після операції. Як відомо, ця дитина померла… Більше коментувати цей випадок не можу…

Також перевіркою держаудит­служби виявлено значні порушення у використанні та списанні медикаментів в онкогематологічному відділенні, які отримані централізовано і мали бути використані для лікування дітей з пухлинами та лейкозами. За фактами є наше подання у прокуратуру та СБУ для встановлення винних і притягнення до відповідальності.

Ми офіційно здавали наші операційні приватній структурі пана Олександра, бо на вихідні вони простоюють. Для цього, без сумніву, талановитого лікаря було зроблено все… Але закривати очі на всі порушення і проблеми навколо лікаря і завідувача Калінчука вже не можна було…

І 30.07.20 він пише заяву на переведення із посади завідувача відділенням на посаду лікаря, з розумінням і надією, що в разі погодження заяви він уникне відповідальності. Але цього не буде, і тоді вони зумисно спробували заблокувати роботу відділення… Та маніпулювати персоналом і батьками дітей… І хочу заспокоїти всіх: лікарня та всі відділення працюють у звичному режимі…

Софія Копач
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ