Фактично це ТОВ — приватна структура, що отримує, опрацьовує і розсилає городянам так званий «Єдиний рахунок»… Але що ж не так із вінницькими платіжками та чому під ЦМСУ раптом з самого ранку дружно опинились одразу три «медведчуковські телеканали» — 112, «Zik» та «Ньюсван»? Чи це такий збіг?

У момент обшуку до приміщення нікого не пускали кремезні хлопці у джинсах та медичних масках. Лише наряд місцевої поліції, яких викликали працівники ЦМСУ, зміг потрапити всередину… І через годину цей наряд вискочив із центру як ошпарений! Невже 400-тисячна Вінниця у серпні буде без платіжок за комуналку? І що там таке шукають, що понесли всередину потужну болгарку та кувалду? Невже будуть ламати сейф?

Що насправді відбувалось у ЦМСУ 5 серпня – по гарячих слідах із заблокованої будівлі телефоном повідомила юрист ТОВ «ЦМСУ» Олена Шур.

– Тут відбувається порушення закону під виглядом проведення обшуку, санкціонованого судом.

– Які підстави?

– Всі дії здійснює СБУ у Вінницькій області. Хоча справа їй не підслідна. Але, на жаль, зараз СБУ по всій Україні є «дубинкою», яку використовують у політичних цілях.

– Яка мета, що там шукають?

– Ми не можемо цього зрозуміти, і вони самі не знають, що шукають. Наше підприємство багато років надає послуги вінничанам через зручні сервіси «Єдиний рахунок» і оплата комунальних платежів онлайн.

– Юристи, люди і адвокати заблоковані у самому приміщенні?

– Відбувається виїмка документів, погроза вилучення серверів, погроза, що місто залишиться без платіжок. Зараз якраз ідуть підрахунки, початок місяця, здається, що робиться все спеціально, щоб заблокувати роботу підприємства, створити кризу неплатежів та збурити громадськість.

Пізніше стало відомо, що насправді «гості» шукали документи за 2013-й рік, коли це комунальне підприємство було приватизоване рішенням колективу і перетворене на ТОВ… Втім, у день обшуку керівника ЦМСУ на місці не було, бо він у відпустці… Тому, ймовірно, СБУшникам довелось ламати службовий сейф?

Цікаво, що, за версією місцевої опозиції, ЦМСУ є своєрідною фірмою-прокладкою, без якої місто цілком могло б спо­кійно жити… Чи воно мало би залишитись комунальним і так само за 0,01 відсотка від суми в платіжці надавати послуги «Єдиного рахунку» та зручні Інтернет-сервіси на зразок свого pay.vn.ua?

Чи цей резонансний обшук — перша «ластівка» перед виборами в містах, які не дуже збираються голосувати за Зе-владу?

Ось коментар СБУ з приводу подій 5 серпня у Вінниці:

– У відповідь на публікації та запити представників ЗМІ повідомляємо, що слідчі управління СБУ у Вінницькій області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 5 ст. 191 (за фактом незаконної реалізації комунального майна за заниженою вартістю, з метою подальшого його використання для привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. — За попередніми даними слідства, у 2014 році фігуранти налагодили механізм привласнення грошей під­приємств житлово-комунального господарства, які сплачували мешканці територіальної громади за отримані послуги.

5 серпня 2020 року правоохоронці проводили у Вінниці слідчі дії, у тому числі обшуки за місцем реєстрації однієї з місцевих комерційних структур сфери ЖКГ.

Для уникнення блокування роботи даного підприємства, жодні носії інформації, сервери, мобільні термінали і комп’ютери не вилучались. Важливу для слідства інформацію, яка міститься на серверах структури, було скопійовано відповідно до ч. 2 ст. 168 Кримінального процесуального кодексу України. Наразі триває досудове розслідування.

І до кінця цього тривожного дня стало відомо, що ЦМСУ планує в суді відстоювати свою правду після обшуку. А вже 6-7 серпня Єдиний рахунок у Вінниці справді повністю відновив свою роботу…

Сергій Годун