Днями у Томашполі відправили першу Божественну літургію, у якій взяли участь члени місцевої новоствореної релігійної громади Православної Церкви України. Богослужіння відбулося на центральній площі селища, адже віряни не мають свого храму…

– Між нами і громадою Московського патріархату не було жодних протистоянь, як це відбувається у сусідній Вапнярці. Ми не організовували схід людей, просто зібрались ті, хто вболіває за нашу державу і хоче бути у складі Православної Церкви України. Установчі збори відбулись у лютому, є відповідний протокол, з боку МП не було жодних рухів. Більш того, їхній священник телефонував і стверджував, що це правильне рішення. Але до нас він не перейшов, наголошуючи, що все не так однозначно у канонічності. До суду теж ніхто не звертався, — каже місцевий активіст і депутат Сергій Тімков, – а Ярослав Залюбівський, який зараз проживає у Вінниці, а сам томашпільчанин, взяв на себе питання оформлення громади. Через карантин це трохи затягнулось, тому документи, погоджені Міністерством юстиції, ми отримали в липні.

Весь цей час ми не проводили молебень, бо не маємо свого храму. А брати штурмом його у МП не ставили за мету, щоби не створювати колотнечу та когось виганяти. Але 9 серпня, коли мали на руках документи, відправили службу на центральній площі Томашполя. Встановили намет, все відбулось згідно з церковними канонами. Залишали записки «за здравіє та упокій». Після закінчення протоієрей Димитрій Пилинь, якого до нас прислали з вінницького собору, передав вірянам вітання від митрополита Вінницького і Барського Симеона і побажав, щоб уже в скорому часі було вирішене питання надання релігійній громаді місця для будівництва храму. Окрім літургії, був відправлений молебень святому великомученику і цілителю Пантелеймону, ми вшанували Небесню сотню та загиблих воїнів, молились за Україну, лікарів та хворих.

Наступне богослужіння віряни ПЦУ в Томашполі планують провести 29 серпня, в день свята, на честь якого названа їхня релігійна громада – Нерукотворного образу Спасителя. Більш того, віряни ухвалили рішення будувати свій храм.

– Будемо просити на черговій сесії селищної ради ділянку, яка колись була надана католицькій громаді і знаходиться біля старого кладовища та школи. Вони про це навіть не знали, свою церкву мають і залюбки нам пішли назустріч. Навіть направили офіційного листа, що не заперечують. Сподіваємось, що питання на сесії вирішиться на нашу користь.

Віталіна Трудько