Нині пора дозрівання фруктів та овочів, а також корисних лікарських трав. Варто подбати, щоб натуральних вітамінів потрапило до організму якомога більше. Але ж усе одразу з’їсти неможливо. Тож гори яблук, груш та інших дарів природи відправляються на смітник. У ліпшому разі — до компостної ями. Втім, споживати взимку не лише консервовані фрукти та овочі, а й сушені — не лише корисно, а й цілком доступно.У родині Володимира Криволапа, який мешкає у Червоному Степу, що у Калинівському районі, на зиму сушать фрукти та ягоди, використовуючи енергію сонця. А сушать їх у пересувній сушарці, яку виготовив господар.

-Я більше 20 років перебуваю на пенсії. Маю пасіку, і сам змайстрував сонячну воскотопку для переплавлення воску зі старих рамок. У ній спробував висушити лимонник, проте частина ягід ледь не перетворилась у вугілля, – розповідає Володимир Криволап. Температура у воскотопці досягає – 100 – 120 градусів. – Потім мені в голову прийшла ідея виготовити сонячну сушарку. Використав для цього все, що було під рукою. Взяв кілька дощок, віконну раму із склом, сітку арматурну. Планочки під полички порізав на циркульрці. Змайстрував у сушарці п’ять поличок, де можна класти різні фрукти. Внизу до сушарки приладнав колеса від дитячого візка. Обійшлась вона мені не більше як в сто гривень. Тепер її можна пересувати в будь – яке сонячне місце, а якщо повертати сушарку за сонцем, можна прискорити сушіння фруктів. Два – три дні і все готово. Після висушування продукцію треба закласти на зберігання в щільні мішечки.

Сушарка, за словами чоловіка, може бути різних розмірів та величини.

-Моя має розміри 1.20 в довжину і 70 сантиметрів в ширину. Вона нахилена вертикалько під кутом 45 градусів. Всі фрукти закриті під віконним склом.У сушарці можна робити сухофрукти з абрикосів, яблук, грушок, вишень, слив, смородини – майже з усіх ягід та фруктів. Мій винахід так сподобався рідним, що виготовив його дітям та друзям.

Валентина Лісова