У Вінницькому апеляційному суді відбулось засідання щодо американського добровольця Крейга Ленга Остіна, який воював на стороні України та підозрюється у подвійному вбивстві у рідних США. Служителі Феміди вирішували питання щодо продовження запобіжного заходу. Прокурор просила ще 60 діб, але суд взяв до уваги та постановив, що Крейгу Лангу не може сукупно обмежуватися свобода понад 12 місяців. Зрештою, судді вирішили визначити 28 вересня як кінцеву дату для застосування домашнього арешту. Тобто тепер Крейга Ленга не буде застосовуватись жодний запобіжний захід і він може вільно пересуватись містом без браслета.

Крім того, того ж дня в Вінницькому окружному адміністративному суді розглядалася заява Крейга до Міграційної служби Вінниці щодо перегляду судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами. Захиснику надали служителям Феміди документи, котрі підтверджували загрозу смертної кари стосовно Крейга. Просили додаткового захисту в Україні. Втім, представник міграційної служби додав, що в нього є лист від США, де чітко йдеться, що у разі екстрадиції до Крейга смертна кара застосована не буде. На це адвокатка затриманого Катерина Григораш заявила, що цей документ варто перевірити на належність та юридичну силу. Зрештою, суд вирішив не задовільняти заяву, втім захисники будуть звертатись до інших інстанцій.

Зазначимо, що у вересні правоохоронці вкотре затримали у Вінниці Крейга Ленга, якого у США підозрюють у подвійному вбивстві. До квартири бійця, його дружини та маленького сина прийшли з поліції і заявили , що хочуть перевірити батарейку на браслеті, бо він перебуває під домашнім арештом. Після того повезли у невідомому напрямку. Невдовзі адвокати американця заявили – бійця затримали за дорученням Офісу генпрокурора: його нібито збираються екстрадувати до США, де йому загрожує смертна кара. Зрештою, адвокати подали скаргу щодо незаконного затримання добровольця, а прокуратура заявила про тримання під вартою, а не домашній арешт. І вже 4 вересня у Вінницькому міському суді відбувся розгляд. Під час судового засідання захисники американця наполягали, що затримувати сам арешт є незаконним з трьох причин.

Зрештою, суддя Вінницького міського суду Ігор Вишар задовольнив скаргу захисників бійця-американця про незаконний арешт і залишив Крейга під домашнім арештом. Після цих слів кохана Крейга розплакалась, а він ніжно поцілував її у лоб та обійняв. А вже ввечері щаслива пара опублікувала фото разом, на якому дівчина заявила, що «Крейг любов всього її життя і вона вдячна Богу за це».

9 жовтня Печерський районний суд розглянув скаргу адвокатів Крейга на постанову Офісу Генерального прокурора про видачу американця… Втім, захисники заявили про відвід судді через її упередженість. Вона не надала для ознайомлення стороні захисту матеріали екстрадиційної перевірки.

Ми неодноразово висвітлювали історію американця Крейга Ланга, який приїхав добровольцем воювати за Україну із США. А після демобілізації познайомився з киянкою Анною та закохався. Дівчина завагітніла. Влітку минулого року пара вирішила узаконити стосунки, але закінчився термін перебування у нашій країні. Тож Крейг перетнув кордон, але його зупинили у Могилеві-Подільському. Мовляв, розшукує Інтерпол. У Флориді Крейгу, який сам уродженець Аризони, інкримінували крадіжку, розбій та вбивство двох людей. За це – смертна кара. Спочатку бійця утримували у Вінницькому СІЗО, і весь цей час кохана Анна, з якою чоловік напередодні повінчався, не пропускала жодного судового засідання. Зрештою, напередодні новорічних та різдвяних свят Крейга Ланга випустили з під-варти під цілодобовий домашній арешт. Небайдужі друзі знайшли йому квартиру на Вишеньці, й там він жив з дружиною. Анна 5 квітня у пологовому будинку №1 народила йому сина Елайджу. Зараз подружжя переїхало до Києва…

Віталіна Володимирова