Про можливе рейдерське захоплення Іллінецького цукрового заводу заявила його директорка Юлія Десюк.

Напередодні акції двох законних співвласників переписали на невідомих людей, тож цілком можливо, що скоро на завод приїдуть забиратимуть майно. Адже днями тут завершили сезон цукроваріння і реалізовувати є що!

– Я працюю на заводі з 2004 року. А в 2019 році очолила підприємство. Завод працює кожен сезон, сплачує податки. Робітники отримують достойну зарплату, їх у сезон маємо близько 400 осіб, – каже пані Десюк. – Перші зміни відбулись у реєстрі співвласників. 18 листопада нотаріус з Києва Світлана Маляренко видала доручення на купівлю-продаж пакету акцій нашого співвласника Анатолія Кучинського. А до того, 29.09.2020, таке ж доручення видала інший нотаріус – Оксана Шадко на купівлю-продаж пакету акцій Лілії Кучинської. Довіреність справжня, але ми припускаємо, що вона була зроблена за підробленим паспортом. Якщо Анатолій в Україні і тут можна припустити, що в нього міг статись провал у пам’яті, то його сестра Лілія вже давно в Іспанії, тому фізично не могла дати дозвіл на дії нотаріуса.

Вони точно не надавали і не уповноважували нікого здійснювати продаж часток у підприємствах ТОВ “Гарантінвест” (там чотири засновники) і підприємство є власником майна, та ТОВ “Іллінецький цукровий завод” (три власники), який це майно орендує, – каже директорка. – Про ситуацію із зміною складу засновників ми дізналися 26 листопада випадково, це шокувало, і ми не могли швидко приймати вірні рішення. А тим часом шахраї вже 27 листопада до Реєстру внесли зміни директорів обох підприємств на одну і ту ж людину, якогось Удовенка Сергія Анатолійовича. Зміну директора зареєстрували у Брацлавській селищній раді. Новий “директор” поспішив одразу переоформити себе у банківській установі у Вінниці. Але мене в банку знають давно, тому передзвонили та запитали, що сталось.

Увечері хтось хотів зламати сервер, але це вдалось попередити. Очевидно, мета шахраїв – швидкий перепродаж майна заводу. Їх мета – знищення підприємства, що за роки незалежності України було зроблено з переважною більшістю цукрозаводів. На даний час ми володіємо обмеженою інформацією, які саме угоди в ланці цих дій носять кримінальний характер, тому нікого із посадових осіб до визначення всіх обставин не звинувачуємо.

Співрозмовниця додає, що зараз буде накладено арешт на майно, це і дасть законним власникам можливість виграти трохи часу. Але тепер проблема в тому, що через це не вдасться реалізувати тільки що зварений цукор, а це колосальні збитки, податки, заробітні плати людям, яким і так важко в умовах карантину!

– Написали вже заяву у правоохоронні органи, їхні співробітники патрулюють завод. Ми не здаємось, збережемо майно і захистимо працівників. Раджу кожному юристу, директору та економісту на підприємстві двічі на день переглядати реєстр. Бо хтозна, на чиє майно та бізнес вінницьких підприємців “накладуть лапу” наступного разу рейдери!

Спілкувалась
Вікторія Снігур