Нагадаємо, медики Вінницької центральної районної лікарні 20 січня протестували під стінами райради. Лікарі вимагали не передавати установу на баланс міської громади Вінниці, оскільки впевнені: такий крок може «відрізати» від медичних послуг сільських мешканців Вінницького району.

Підтримку лікарям висловили депутати облради та райради від ЄС.

– Ми маємо прецедент для всієї України, адже ситуація Вінницької районної лікарні подібна до ситуації, в якій опинились зараз всі «районки», розташовані в обласних центрах. У результаті адміністративної реформи райони значно збільшились, і нинішній Вінницький район простягається від Хмельницької до Київської областей. З урахуванням Вінниці у ньому мешкає 650 тисяч жителів, і кожен з них має конституційне право на медичне обслуговування. Якщо цієї лікарні не стане чи вона увійде до складу однієї з медичних установ міста, де будуть обслуговуватись всі ці люди?

Так, вони можуть обслуговуватись у лікарнях Вінниці, але транспортне сполучення з багатьма населеними пунктами складне. Якщо селяни сидітимуть в одній довгій черзі до лікаря разом із мешканцями міської громади, то чи встигнуть вони отримати консультацію фахівця і ще й доїхати назад додому? У Літині, Липовці, Оратові вже немає пологових, гінекологічних і багатьох інших медичних відділень, тому Вінницька ЦРКЛ має стати базовою лікарнею для новоствореного великого району, – сказав депутат Вінницької облради Андрій Гижко.

Вже під час перемовин із представниками міста депутат Вінницької райради Віктор Шмігель запропонував просте вирішення проблеми:

– Вінницька ЦРЛ не «бездомна», в неї є засновники, є районна рада, яка має її підтримувати. Тому, щоб не обурювати зайвий раз мешканців району та медичний колектив, пропоную залишити все, як є. Не треба «ламати» лікарню, так усім буде спокійніше.

Своєю чергою, заступниця голови міськради Галина Якубович та директор департаменту охорони здоров’я міста Олександр Шиш намагались запевнити лікарів, представників громад та депутатів райради, що нічого поганого «під опікою» міста із ЦРКЛ не станеться. Вони запевняли, що лікарня просто змінить власника, а жодної реорганізації закладу не буде, поки триває епідемія коронавірусу. Однак, що буде з головним медичним закладом Вінницького району, коли хвороба відступить, вони так і не сказали.

Нагадаємо, що виконком Вінницької міськради виніс на чергову сесію проєкт рішення про передачу центральної районної лікарні у комунальну власність міської громади.