Облік чисельності диких парнокопитних та хутрових мисливських тварин – це обов’язкова процедура, що проводиться на початку року в мисливських угіддях державних підприємств Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Наразі завершили підрахунок лісових мешканців лісівники ДП «Крижопільський лісгосп» (директор В.В.Цимбалюк, головний лісничий С.О.Коваль).

За результатами обліку диких тварин на початок 2021 року в мисливських угіддях ДП «Крижопільський лісгосп» нараховується 69 кабанів, 426 козуль, 208 зайців, 58 куниць, 2 тхори, 44 борсуків, 59 лисиць та 4 вовки. У тому числі у вольєрі для напіввільного утримання тварин мешкає 47 кабанів, 6 ланей. А ще нарахували 170 фазанів. Їх зафіксовано в усіх лісництвах лісгоспу. Адже крижопільські лісівники та мисливці кілька років поспіль цілеспрямовано розводили та випускали фазана в природне середовище. Вовків зафіксували у Заболотненському, Тростянецькому та Радянському лісництвах.

Для підрахунку дичини лісівники використовували різні методи: шумового прогону, спостережень у місцях підгодівлі, підрахунок слідів, опитування майстрів лісу.

Адже результати «зимового перепису» мають велике значення. Під час обліку визначається видовий склад, встановлюються місця проживання тварин, міграції, територіальне розміщення чисельності в різних районах мисливських угідь. Такий захід дозволяє забезпечити раціональне та невиснажливе використання державного мисливського фонду, встановити об’єктивні ліміти добування мисливської фауни на наступний сезон полювання. Важливо також знати об’єктивну кількість хижаків, аби за потреби планувати заходи із регулювання їхньої чисельності.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ