Саме так і роблять лісівники Вінниччини. Уже зараз, у тріскучий мороз, готуються до весняної лісокультурної кампанії. І, користуючись щедрими зимовими опадами, активно готують снігові ями.

Найбільший на Вінниччині за площею держлісфонду ДП «Могилів-Подільський лісгосп» планує зробити снігові ями у майже кожному лісництві. Загалом їх закладено 16: шість у Мурованокуриловецькому лісництві, дві – у Котюжанському, три – в Івашковецькому, по одній у Моївському та Вендичанському, дві – у Ямпільському.

Процес заготівлі снігу – це один із важливих лісокультурних заходів. Традиційних, дідівських методів у хорошому значенні цього слова. Цей метод дозволить уже невдовзі, через один-два місяці, зробити весняну посадку лісу більш якісною. Адже один із факторів успішного проведення лісокультурної кампанії – наявність у грунті достатньої кількості вологи.

Процес закладення та використання снігових ям має свій простий алгоритм. Нагортається сніг на ділянки лісосіки минулого року, на якій навесні будуть створюватися лісові культури. Зверху шар снігу вкривається соломою та тирсою. Навесні перед посадкою саджанці прикопують у сніг, а потім витягують і занурюють кореневу систему в «бовтушки» (суміш води, глини та накопичувача вологи). Таким чином лісівникам вдається зберегти таку цінну навесні вологу для садивного матеріалу. А солома та тирса після посадки перегнивають у ґрунті.

Отож, лісівники Вінниччини – відповідальні та турботливі господарі. Вони дбають про ліс 365 днів на рік, не маючи перепочинку і взимку.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ