Дністер унікальний вже тому, що ще у 1968 року науковець Іван Шнаревич знайшов там стерлядь прісноводну –рідкісної родини осетрових. Рідкісної, бо осетрові виникли більше 200 мільйонів років тому, пережили динозаврів з іхтіозаврами вкупі, але почали зникати з Дністра. За час усієї історії іхтіологічних досліджень в басейні Дністра зареєстровано всього п’ять аборигенних видів осетрових: севрюга звичайна (вразливий вид), осетер російський (вразливий), білуга звичайна (зникаючий), стерлядь прісноводна (зникаючий), осетер-шип (зниклий) Згідно з даними Міжнародного союзу охорони природи (IUCN), родина осетрових визнана найвразливішою групою видів у світі. В Україні і у всій Європі кількість осетрових скоротилася до такого рівня, що кожна особина є важливою.

У 1950-1954 роках на річці Дністер в Молдавській РСР у місті Дубосари звели гідроелектростанцію, яка стала непереборною перешкодою для нерестових міграцій риб, осетрових зокрема.

Білуга звичайна

Ще до перекриття русла Дністра греблею Дубосарської ГЕС білуга (найбільша довжина тіла понад 5 метрів, маса – 1000 кг зазвичай ловлять особин до 2,5 м і до 200–300 кг, (могла підніматися до гирла річки Ушиця (більш ніж на 700 кілометрів вгору по течії). А згодом осетрові втратили своє промислове значення в гирловій частині Дністра.

Наприкінці 1970-их років на Дністрі споруджується Дніст­ровсь­ке водосховище. Вчені вітали це і стверджували, що «відкрита вершина водосховища забезпечувала б безперешкодну міграцію плідників стерляді до нерестовищ». Але вже у вересні 1983-го на Дністер приплив «чорний лебідь» — дві техногенні катастрофи. У вересні — скид ропи зі Стебницького калійного комбінату. Внаслідок цього на проміжку 500 кілометрів до греблі Дніст­ровської ГЕС у Новодністровську була знищена поголовно вся іхтіофауна. (Загальна довжина Дністра 1362 кілометри) Довгий час вважалося, що стерлядь назавжди втрачена. Але нещодавно біля Новодністровська популяція почала поволі відновлюватися. Утім, плани ПрАТ «Укргідроенерго» спорудити «Верхньодністровський каскад» (шість гідроелектростанцій в заповідному Дністровському каньйоні) загрожують перетворити Дністер на канаву без життя, вважають науковці.

Нагадуємо, що саме між берегами річки Дністер та Південний Буг існувала най­древніша і найрозвинутіша цивілізація стародавнього світу — Трипілля. І це наші з вами предки, подоляни. Ото вони, напевно, об’їдались цими осетровими. А нам впарюють, що така риба — суто російська.

Ілона ВАЛЬТЕР