В Україні сьогодні обмежена кількість таких постачальників медичного кисню, які зі зростанням споживання вже не справляються з поставками. Для вінницьких лікарень, де лікують «ковідних» хворих, поставки здійснює Львівський хімічний завод. І вже мають місце затримки у поставках.

Про це повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов в ефірі телеканалу «Україна 24» та звернувся до Уряду втрутитись в цю ситуацію.

«Я звертаюсь до Уряду – надати можливість іншим постачальникам отримати відповідні ліцензії або тим виробникам, які можуть продавати його медичним закладам в балонах, – зазначив Сергій Моргунов. – Друга важлива проблема: наш обласний лабораторний центр МОЗ щодня робить близько 2500 ПЛР- тестів. І вони уже не встигають це робити на своїх потужностях. Я переконаний, що необхідно повернутись до минулорічної ситуації, коли Уряд надавав можливість приватним або комунальним лабораторним центрам робити такі дослідження. І, звичайно, на це потрібне відповідне фінансування, як це було торік».

Ще одна проблема, яка потребує оперативних рішень на рівні держави, це своєчасна виплата коштів Національною службою здоров’я України за «ковідні» пакети послуг. Бо через затримки працівники «ковідних» відділень не отримують вчасно заробітну плату.

«По місту маємо затримку за лютий місяць. Ми неодноразово зверталися до НСЗУ – результату поки немає. У Вінниці ми ще даємо муніципальну надбавку персоналу наших міських лікарень, тож можемо підтримати наших медиків. Але ж є обласні медзаклади на території міста і опорні лікарні в районах, – зауважив міський голова. – Ми можемо втратити висококваліфікованих працівників, які не отримують вчасно зарплату».

У міських лікарнях Вінниці розгорнуто 805 ліжко-місць для хворих на COVID-19. Станом на 18 березня у них лікують 676 пацієнтів. З яких 583 підключені до кисню. В реанімаційних відділеннях і палатах інтенсивної терапії перебуває 64 хворих на Сіпап. Всі ліжка зайняті. А загалом на коронавірус хворіє 7543 жителія Вінниці.

Через стрімке зростання захворюваності весняні канікули для учнів шкіл були перенесені на 2 тижня раніше. Після закінчення канікул, з 16 березня, учні 1-11- х класів перейшли на дистанційне навчання. І зараз захворюваність на «ковід» серед школярів скоротилась втричі, серед вчителів – удвічі.

Також з 13 березня у місті заборонені будь-які масові заходи, не працюють заклади спорту та культури. Національна поліція і Держпродспоживслужба посилили заходи контролю щодо дотримання карантинних вимог суб’єктами господарювання міста.