– Під’їхала поліція, і Влада без пояснень спакували в їхній «Міцубісі»… Ніхто нічого не встиг зрозуміти та зупинити їх! Адже на акції на Банковій було кілька тисяч народу, а затримали лише Змія? — так друзі вінничанина Влада Сорда пояснили деталі його затримання у Києві після гучної акції ввечері 20 березня.

Як відомо, в суботу під стінами Офісу президента на під­тримку засудженого одеського активіста Сергія Стерненка вийшли активісти на акцію «Не чуєш? Побачиш»… І серед них був вінничанин Влад.

Звісно, що не всі оцінили фаєри, вогонь, побиті шибки та розмальовані стіни Офісу президента… Але чомусь поліція, яка майже не втручалась в цей масовий протест під вікнами президента, затримала і висунула звинувачення за побиті вікна саме Владу Сорду із Вінниці?

– Хто не в курсі — затриманий вчора під ОП Влад Сорд (Ста­фійчук) пройшов Майдан, Іловайськ (де отримав травму спини, дуже серйозну, коли під обстрілом перекинулася вантажівка). Воював у ПС. Втратив у ДАП одного з найближчих друзів — це Сєвєр, який був наймолодшим загиблим кіборгом. Потім оформився у 93-тю ОМБр «Холодний Яр», ми разом туди прийшли. Воював на шахті Бутівка. Він автор гімну 93 бригади: «…димом завіяна, кулями скроєна, бригада, що робить з людини воїна», — повідомила шокуючу новину доброволець АТО і журналістка Лера Бурлакова.

— Чудовий поет. Згодом Влад працював у пресслужбі бригади. Потім разом з дружиною Вікторією заснував у Вінниці видавництво «Дім Химер», писав, виховував котів.

Це просто, щоб ви розуміли, чому його так за#бало це все. Беграунд, так би мовити, і шлях до того нещасного розбитого скла. (Так, це при тому, що мені вчорашні події не сподобалися, — як влучно написав Вортекс, — робити все це не варто було просто тому, що «супротивник не з’явився». Але криміналу у цьому в 100000 разів менше, ніж у «роботі» наших судів та тих, хто її дозволяє. І тризуб той під фарбою — ніщо на тлі сотень жахливих рішень «іменем України»).

Вже в неділю поліція пояснила, що Влад на акції був най­більш агресивним учасником і буцімто саме він розбив двері Офісу президента, і йому загрожує до 7 років позбавлення волі…

Водночас друзі Влада вже встановили, що усунення всіх збитків та написів на Офісі президента коштує не 2 мільйони, а 50 тисяч…

Дружина Влада — письменниця Вікторія Гранецька – всі ці дні перебувала у Києві в очікуванні суду над чоловіком. І не коментувала його затримання…

Натомість друзі Владислава більш багатос­лівні.

– До уваги всіх: «його використали, його підставили, змусили бити вікна».

Змій пішов підтримати родини політв’язнів у рамках акції добровільно, свідомо і самостійно. Те, що під час акції через гучні вибухи його накрило ПТСР (посттравматичним синдромом) — це привід для окремого обговорення про подолання синдрому серед учасників російсько-української війни. Будь ласка, майте трохи поваги до Влада, — зазначив Євген Лір.

А ще на захист свого побратима вже збираються ветерани у Вінниці та по всій Україні…

Коли верстався номер газети, стало відомо, що Влад Сорд перебуватиме на цілодобовому домаш­ньому арешті.

Також читайте: Я прийшов відстояти принципи – вінничанин Влад Сорд про затримання під Офісом ЗЕ

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ