На сьогодні, вже 180 нацгвардійців вакциновані.

Перш ніж зробити ін’єкцію, кожен військовий надає письмову згоду, розповідає про стан свого здоров’я, а також ознайомитися з інформацією про препарат для вакцинування. Потім проходить огляд у лікаря на відсутність гострих захворювань, підвищеної температури тіла та алергічних реакцій до компонентів вакцини.

«Після огляду та дозволу лікаря на вакцинацію, людина проходить в інший кабінет щеплення, де їй вводять вакцину в дельтоподібний м’яз плеча. Протягом пів години після процедури медики спостерігають за людиною, адже саме в перші 30 хвилин відбувається анафілактична реакція в організмі, – розповідає лікар бригади щеплення МОЗ Олег Гнатишин. На сьогодні, кількість охочих отримати щеплення постійно зростає. Напевно через те, що постійно проводиться роз’яснювальна робота про необхідність вакцинації, як захисту від хвороби себе та близьких».

Загалом кожна людина повинна отримати дві дози вакцини з інтервалом від трьох до чотирьох тижнів максимум.

«Вакцинуватись я вирішив одразу, як тільки почув, що можна, адже це єдиний спосіб запобігти поширенню та захворюванню коронавірусом. А чому б ні? Тим паче є багато людей, які підтверджують, що все нормально, ніяких наслідків цієї вакцини немає. Після щеплення почуваю себе добре», – каже гвардієць Юрій Мазуренко.

Командир військової частини полковник Богдан Вакулко одним із перших отримав вакцинацію від COVID-19, каже що хоче власним прикладом показати підлеглим, що вакцинуватися необхідно. Також першочергово щеплення в частині проходять військовослужбовці, які плануються в район проведення операції Об’єднаних сил.

Нагадаємо, в Україні триває вакцинація індійською вакциною Covishield. Препарат є розробкою Оксфордського університету та британо-шведського концерну “AstraZeneca”. Першими щеплення роблять лікарям, медичним працівникам і військовим.

Валентина Лісова