Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в центральних областях Валерій Ольховий, начальник відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Олена Ярошенко, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Наталя Гурковська провели моніторинг «Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» Вінницької обласної ради.

– Причиною перевірки стали численні скарги мешканців закладу на неналежне харчування, умови проживання та медичне обслуговування. Понад два місяці в меню закладу відсутні масло вершкове, твердий сир, риба та свіжі фрукти. Зі слів керівництва закладу, вказаний недолік викликаний тривалістю тендерних процедур. В окремих житлових кімнатах проживає від 3 до 5 осіб, норма житлової площі не дотримується, кімнати потребують ремонту, підлога з пошкодженим покриттям, один з мешканців повідомив, що на нього обсипається вапно зі стелі, в санвузлах наявна пліснява, відпадає зі стін кахель, відсутні накладні кришки на унітазах, полички для засобів гігієни та гачки для рушників. Підопічні більшість лікарських засобів змушені купувати за власні кошти. Під час візиту членами моніторингової групи виявлені ліки, термін придатності яких сплив, — йдеться у звіті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Тут проживає 180 осіб похилого віку та людей з інвалідністю

Чимало порушень члени моніторингової групи зафіксували на кухні:

– Були відсутні добові проби, харчові продукти нестікеровані, зберігались з порушенням норм товарного сусідства, непридатний для використання при приготуванні їжі посуд, — вказано у звіті.

Директор «Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» Сергій Якубовський так прокоментував ситуацію:

– Прикро усвідомлювати, що, незважаючи на рік роботи в закритому режимі — по­над 2 мі­сяці в умовах повної ізоляції разом з персоналом, завдяки чо­му вдалося зберегти здоров’я мешканців та не допустити жодного випадку захворювання на COVID, низькі заробітні плати працюючих, недостатній рівень фінансування, в мережі Інтернет поширюється дезінформація. Вона, на мою думку, не має на меті сприяти покращенню умов проживання в закладі та наданню соціальних послуг у ньому, а служить по­літичним підґрунтям для зведення рахунків, — заявив С. Якубовський і запросив голів облради та ОДА до пансіонату.

«Це відходи, а не їжа для підопічних», – запевнили у пансіонаті

Керівництвом обласної ради було утворено робочу групу на чолі з головою постійної комісії з питань охорони здоров’я, со­ціального захисту населення та ветеранів Ігорем Грубелясом, яка перевірила ситуацію на місці.

Директор пансіонату Сергій Якубовський запевнив перевіряючих, що порушення та недоліки, виявлені під час візиту Уповноваженого з прав людини, в закладі усунули.

– На сьогодні в геріатричному пансіонаті проживає 180 осіб. Мешканці установи забезпечуються відповідно до встановлених норм: житлом, одягом, взуттям, постільною білизною, раціональним чотириразовим харчуванням, у тому числі й дієтичним, з урахуванням віку і стану здоров’я осіб, що проживають у закладі. Вони забезпечені також цілодобовим медичним обслуговуванням, консультативною допомогою, стаціонарним лікуванням на базі закріплених лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я.

Голова робочої групи Ігор Грубеляс так відзвітував про результати перевірки:

– Заклад працює, персонал робить все належне, щоб мешканці були задоволені. Так, звісно, все потребує покращення, але для цього необхідне достатнє фінансування. Ті недоліки, які були озвучені, частково вже усунені.

Каріна МАЄВСЬКА