Люди обурені і кажуть, що тоді всі вони залишаться без медичної допомоги під час спалаху коронавірусу. Більш того, з ними навіть ніхто не радився щодо цього питання, поставивши перед фактом.   Та справжнім шоком для громади стало те, що днями із ФАПу стали вивозити умеблювання, саме тому люди зібралися на протестну акцію.

– Ми були шоковані, довідавшись про закриття ФАПу. У медзакладі працювала хороша фельдшерка Оксана Кривунець, яка не мала дефіциту пацієнтів. Сільчани зверталися до неї не лише зміряти тиск, вона вміла професійно виконати будь-які призначені лікарями медичні маніпуляції, допомагала хворим відновлюватися після інсульту. Закінчивши прийом у ФАПі, ходила на виклики. До кого тепер звертатися? Хто буде 2-3 рази на добу давати призначені лікарем уколи лежачим хворим?.. Колись медицина була безкоштовною і в кожному селі був ФАП.

А зараз кожен крок платний і немає чим зарплати платити. Хіба це такі великі гроші, що не можна його утримувати? Тепер хворі пенсіонери будуть змушені винаймати таксі, щоб добратися в лікарню. То що доброго для людей зробили? – обурювались мешканці Козятина. – Якщо хотіли закрити ФАП, чого було перед цим не попередити місцевих жителів, не поцікавитися їх думкою? Навіть зі старостою не порадилися. Таке питання на сесії не розглядалося.

Очільниці міста Козятин Тетяни Єрмолаєвої на мітингу не було, то ж замість неї громаду слухала головний лікар міського ЦПМСД Юлія Радогощина. Вона переконувала: утримувати заклад, що обслуговує щонайбільше 5 осіб на день – економічно недоцільно. Мовляв, заради того, що двоє людей прийде виміряти тиск, утримувати його для бюджету громади невигідно.

– Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Недалеко знаходиться оснащена усім необхідним міська амбулаторія, до якої за медичною допомогою звертаються навіть жителі Верболіз, Пиковця, Сокільця, Кордишівки. Якщо людина не ходяча, лікар приїде до неї додому. Пропоную переукласти декларації з сімейними лікарями міської АЗПСМ.

У планах міського голови облаштувати на місці ФАПу соціальне житло, можливо, для медичних працівників. Меблі ж вивезли, аби не допустити їх розкрадання, бо приміщення ФАПу не охороняється. З часом, коли збільшиться кількість сімейних лікарів, голова готова в с. Козятині навіть створити окрему амбулаторію, — зазначила Юлія Радогощина.

Втім, жителі громади не надто вірять обіцянкам посадовців і надалі будуть відстоювати своє право на доступну медицину.

Віталіна Володимирова