Минулого тижня наша газета уже повідомляла про страшну ДТП, що сталася у селі Росоша Липовецької ОТГ. Там серед білого дня п’яний водій збив на смерть двох малолітніх дітей, які каталися на велосипеді. Хлопчики на місці загинули. А машина на великій швидкості знесла опору містка, врізалася у дерево, влетіла у кювет і загорілася… Водій вижив. Його затримали.

– Мами двох загиблих хлопчиків — рідні сестри. Одна з сім’єю проживала у Росоші, а друга — у Березові Закарпатської області, приїхала до мами недавно, поки чоловік на заробітках. Андрійко та Діма двоюрідні брати, – розповідає родичка Лариса Росоха.

Того дня діти каталися на велосипеді, який нещодавно їм купили.

– Вони їздили біля дому і були на виду. Андрійко віз на багажнику велосипедика молодшого Дмитрика. Біля школи повернули і з’їхали донизу, це близько 100 метрів. За п’ять-сім хвилин діти зникли з поля зору. Батьки просто не встигли оглянутися, – кажуть сусіди.

Андрійко Росоха навчався у 2 класі
Дмитрику Чумаченку назавжди 6…

Люди бачили, як “пікап” мчав на великий швидкості з боку Оратова і навіть не збирався гальмувати.

– Був на місці ДТП через 5 хвилин. Діти вже були без ознак життя. Вони переїхали місток і спочатку повернули праворуч, а потім похитнулися ліворуч, бо Андрійкові важко було везти братика. Він вирулював, щоб тримати рівновагу і не впасти з велосипеда. Якби горе-водій не летів на усіх парах, він би побачив малих і біди можна було б уникнути. Але на дорозі навіть гальмівного шляху не було. Він у прямому розумінні летів! Зніс металеву опору містка, а це труби діаметром 40 см і трос металевий, у повітрі ще метрів десять летів, перевернувся на 180 градусів, багажником вдарився у вербу і загорівся… Від повороту до місця зіткнення метрів 300 сухої, чистої і широкої дороги, велосипед від удару розірвало. Хлопчики лежали на обочині, розкидані у різні боки, – шокований староста села Юрій Кошалко.

Місцеві жителі розповідають, що на цьому місці вже були трагедії. Поряд стоїть один постамент, за мостом – ще один хрест, кілька років тому тут вбило машиною чоловіка.

Староста Юрій Кошалко повідомив, що вже готують клопотання до Липовецької міськради та облавтодору, щоб на містку був пішохідний перехід.

– Будемо звертатися в усі можливі інстанції, щоб якось убезпечити цю зону. Днями розчистимо насадження кленів, які трохи загороджують видимість водіям біля того містка. Але основна проблема — це культура водіїв. На в’їзді та на виїзді з Росоші стоять знаки про обмеження швидкості. У населеному пункті дозволена швид­кість 50-69 км на годину, але тут мало хто так їз­дить. Село протяжністю 4 кілометри, і сюдою їздять водії-далекобійники, хоча можна й об’їхати, але це 8 кілометрів додаткової відстані. Дітям різного віку у дитсадках та школі пояснюють правила дорожнього руху, але потрібно, щоб ПДР дотримувалися самі водії, – каже Юрій Кошалко.

За словами старости, обом сім’ям, де загинули хлопчики, буде виділена матеріальна допомога. Частину коштів уже зібрали і передали родині.

Усе село досі в горі, не можуть отямитися від страшного похорону. Андрійка та Дмитрика навіть разом поховали…

Про горе-водія Олексія Кучерявого відомо, що він з Оратова, нещодавно відсвяткував 20-річчя. На місці аварії зізнався людям, що вживав спиртне. Запевняв, що дітей бачив, просто не встиг загальмувати.

20-річному водію вчора суд призначив 2 місяці утримання під вартою

У поліції повідомили, що в організмі кермувальника виявлено 1,76 проміле алкоголю, що в 10 ра­зів перевищує норму. Правоохоронцям він спочатку казав, що вів машину його товариш, але не міг назвати його ім’я і прізвище. Потім визнав, що сам був за кермом.

У день похорону Андрійка та Дмитрика, 1 квітня, Вінницький міський суд присудив водієві міру запобіжного заходу: 2 місяці під вартою без права застави. Законодавством суттєво посилено відповідальність за водіння у нетверезому стані, тому Олексію загрожує до 12 років ув’язнення.

Людмила ПОЛІЩУК