Ми так довго на нього чекали. Мріяли, надіялися. І воно впало на нас, як сніг на голову в квітні 2021… ось таким… ошелешуючим і старого, і малого. Таємничим, загадковим, підкилимним, політико-виборчим на фоні вже більш як семирічної війни Росії з Україною…

Складається враження, що у нас тепер аж дві ріки – Дністер і… велика фінансова ріка. І обидві вони течуть повз нас… На першій господарюють прикордонники, а на другій – дорожники. А ми стоїмо по берегах цих рік – зачаровані, широко відкривши очі і роти від захоплення… Простягаємо до них руки, а вони… все мимо і мимо… нас пливуть.

Нагадаю, що нам обіцяли, вже не один десяток років, різнокаліберні наші начальники від Києва і аж до Сергія Гаджука – голови єдиної і непохитної Ямпільської ОТГ, ексначальника міліції часів битви Януковича з Майданом.

Це має бути найкоротший шлях з Прибалтики на Балкани. Скоротиться він, за їх словами, аж на 400 км!.. Нам показували гарний відеоролик, відзнятий чеськими кіноматографістами і, схоже…- російськими “бенефіціарами” про серцевину цього проєкту століття – майбутній міст на Дністрі… в районі Косеуцького чоловічого монастиря – заповідної зони Республіки Молдова, ще за часів уряду Володимира Гройсмана. Ми так звикли до нього, так вжилися в той образ, так здитиніли зовсім в своїх мріях, надіях з глибокої периферії раптом стати престижними економічно, культурно якщо не для всієї Європи, то хоча б для її кращої половини, що… готові вірити у все найкраще і міцно закривати очі на все гріховне, ідіотсько-дебільне.

Велике будівництво в час війни…

Ми, наприклад, твердо віримо словам президентів України і Молдови, керівникам Вінниччини і самого Сергія Гаджука, що по цій майбутній автомагістралі багаті і щасливі люди, гарно одягнуті і нагодовані, на прекрасних дуже дорогих автомобілях, будуть мчати з Києва до Кишинева всього за 5 годин і при тім ще матимуть час заправитися на наших заправках і навіть купити влітку по “стаканчику” нашого саморобного морозива.

А на горизонті вже Молдова.

Минуло перших майже чотири місяці цього року… Ми ще мріємо, а вони вже ведуть велике будівництво за великі гроші нашої держави, зокрема тут, в Ямполі. Ось так…

А Путін, тим часом на кордоні, вже, кажуть, сконцентрував небувало великі полчища, готові в будь яку мить, як дикі, небачені досі звірі рвонутися в нашу Україну і рвати на шматки її дівочо-ніжне тіло. В незабутній час нам судилося жити і виживати. І рятувати вітчизну.

Василь Кізка

Ріжуть товстий шар асфальту, як ніж вершкове масло.
За день тут буде новий асфальт.
Над скреготом, над гуркотом дорожніх машин продовжують свій рід журавлі. Бо це їх одвічна земля, бо вони тут народилися і мають народити нащадків своїх.