Наприкінці минулого року Тульчинська міська рада прийняла земельні ділянки сільськогосподарського призначення з державної власності в комунальну.

При проведенні інвентаризації було виявлено, що більше 100 гектарів, якими раніше користувалося «Тульчинське виробниче підприємство по племінній справі в тваринництві» уже розпайовані. Ось що повідомили у земельному від­ділі Тульчинської міськради:

– Дві земельні ділянки площею 99,5703 га та 3,5165 га, розташовані за межами населеного пункту села Нестерварка Тульчинського району, були відсутні у переліку земель, які переходять у громаду. Тому міська рада звернулась до начальника Держгеокадастру у Вінницькій області з клопотанням передати ці земельні ділянки в комунальну власність. Але отримали відповідь, що цю землю уже розпайовано по 2 га для ведення особистого селянського господарства 51 жителю Закарпатської області. Хоча цільове їхнє призначення — землі сільськогосподарського використання, тому можуть надаватися тільки в оренду і тільки на умовах проведення земельних торгів. Ключовим моментом в цій ситуації є те, що на дані земельні ділянки є державні акти на право постійного користування землею державному підприємству «Тульчинське виробниче підприємство по пле­мінній справі в тваринництві». Але керівник цього підприємства ще в жовтні 2020 року надав у Держгеокадастр нотаріально завірену заяву про згоду на вилучення цих земельних ділянок.

На підставі заяви головне управління Держ­геокадаст­ру у Вінницькій області, відпо­відно до вимог Земельного кодексу, повинно було б прийняти рішення про вилучення земельних ділянок та припинення права  користування. Після такого рішення ця земля повернулася б в розпорядження Держгеокадастру у Він­ницькій області, а згодом і у комунальну власність Тульчинської міської ради.

Саме Тульчинська міська рада звернулась до керівника Вінницької обласної прокуратури з заявою про вчинення службових злочинів посадовими особами Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, пов’язаних з незаконним відчуженням земельних ділянок площею 103,0868 га. Обласною прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення. Досудове розслідування у зазначеному кримінальному  провадженні  доручено слідчим Головного управління Національної по­ліції у Вінницькій області.

Тульчинська міська рада також звернулась до по ГУ Нацполіції у Він­ницькій області з клопотанням накласти арешт на ці ділянки, щоб в подальшому унеможливити вчинення будь-яких незаконних дій навколо незаконно відчуженої землі.

Валерій Весняний

– Сьогодні бюджет громади залежить від плати за використання земель. Проведення аукціонів та укладення договорів оренди на ці земельні ділянки значно покращило б фінансове становище ОТГ. Але у мешканців Тульчинської громади з-під носа забрали понад 100 гектарів. Їх власниками чомусь стали жителі Закарпаття… Але це незаконно, тому будемо повертати землю в громаду, — запевнив міський голова Валерій Весняний.

Людмила ПОЛІЩУК