– Ми захищали жінку Андрія Смірнова, але на суто «чоловічі розбори» приїхала компанія із 8-ми посланців від колишнього нар­депа, нині депутата облради дуже відомої сім’ї. І один із них із ножем… Далі була жорстка розмова без зброї. І лише через добу нас із друзями затримала поліція, бо ніхто не ховався. І, чесно кажучи, я приємно вражений вінницькою поліцією під керівництвом начальника — одесита Івана Іщенка. Бо нас ніхто не бив, не пресував, як колись… Розмовляли чемно, натякали на вплив опонентів. Бо один у погонах із Вишенського відділку аж руки потирав, коли побачив, хто добровільно приїхав їм дати покази… І газовий пістолет, який взагалі не стріляє, ми здали самі! Так, нас захистили одразу два адвокати, бо ми відчували свою правоту, — розповів після виходу з ІТТ про конфлікт і своє затримання ексдепутат обласної ради, керівник Вінницького партійного осередку УКРОП Григорій Зозуля.

Його та ще 3-х вінничан протримали більше 2-х діб під вартою в ізоляторі тимчасового тримання.

– «Ви тут у нас попали!» – кричав нам один із поліцейських, бо спершу навіть розбиратись не хотіли, хто і чому дзвонив жінці нашого товариша Андрія вночі із погрозами та призначав нам «стрілку»… І, як у відомій українській пісні, «За батьків, за друзів…» — ми приїхали підтримати друга.

– Кажуть, «порішати» цей конфлікт вже пробували дуже впливові у Вінниці та Україні люди?

– Так, мені телефонували і приїздили люди від колишнього народного депутата… І нагадали мені, що, будучи депутатом облради, я не голосував за питання їхньої родини, за їхню землю… І тому мені передали: «Ти будеш мати проблеми!» І я все це знаю, бо собі землю я не брав, не «дерибанив», бюджетні гроші по кишенях не «тирив» і за свою позицію «розплачуюсь» цими проблемами… Та я до цього був готовий.

– Але владною верхівкою Вінниччини ходили розмови, що Гриша Зозуля буде довго сидіти?

– Ніхто в слідство не втручався, я нікому не дзвонив, щоб «порішати»… Звісно, окремі люди нас дуже хотіли «закрити» надовго, бо Зозуля багатьом муляє очі своєю правдою… Але справжні чесні мужики досі працюють в «органах» і не «підтанцьовують» під колишніх нардепів із сумнівною репутацією… Тому нам натякали, що вас «взяли» не просто так… Тому й «шороху» навколо затримання Зозулі було, як після арешту серійного вбивці чи маніяка!

– Але ж 2,5 доби ви просиділи в ІТТ – ізоляторі тимчасового тримання?

– Ми після тієї бійки прийшли в поліцію і здались самі… Це Григорій Зозуля, Вова Осіпенко, Рома і Андрій Смірнов… Через дві з половиною доби, в суботу, ми вийшли… І тепер, як вільні люди, ще дали 20 травня додаткові покази. За цей час мені трішки побили авто, але залізо все витримає. І мене це не лякає, бо я багато чого бачив і пережив у 90-ті, коли все було набагато жорсткіше. І ми ніякі не «бандити». А прості вінничани, які приїхали і захистили жінку від погроз. І це, я вважаю, нормально, коли за погрози хтось відповів у суто «чоловічій розмові»… І на сьогодні кримінальне провадження по Зозулі та трьох друзях мали б закрити, бо постраждалих немає, ніхто заяву не писав і все закінчилось, як і почалось…

– А бойовий пес і бабуся з того двору помирились? Бо галасу між ними було на половину Вінниці!

– Пес нікого не кусав, лише гавкав… Бабуся нас сварила і його пробувала ганяти, але, врешті-решт, вгамувалась. Їй ніхто не хамив, бо вона була — як суддя на рингу… А ще ми дуже вдячні людині, яка із балкона зняла весь конфлікт на відео. І на ньому видно, хто і коли почав бійку… І проти нас було не троє, а восьмеро. Цей ролик, як «речдок», вже в матеріалах слідства. На повній версії видно, хто втікав із місця конфлікту і ногою вдарив літню людину в спину…

– Вашу версію ми почули, що далі? Будуть нові «стрілки» із колишнім нардепом? Чи навіть стрілянина?

– Мої телефони і білий «Лексус» всі у Вінниці знають. Я ні від кого не ховаюсь і не тікаю… Ми готові до будь-якого сценарію розгортання подій, навіть кримінальних «розборок». Так, ми трішки порушили закон, бо злякались ножа в руках опонента і почали самозахист… Бо в так звані «бандитські» 90-ті ніхто б не наважився відкрито ображати жінку, а нині з цим повний «бардак». І я вдячний 90-м рокам лиш за те, що був кодекс чоловічої честі та чоловічого слова. Нині цього, на жаль, немає… За такі погрози на адресу жінки у 90-х із тобою із друзів ніхто б не говорив та не подав би руки…

– Але ж багато депутатів вийшли саме із «бандитських» 90-х?

– Хлопці, які почали на власний страх і ризик тоді бізнес і відбивались від всіх «прохачів» із влади та «органів», заслуговують лише на респект. «Безпредельщики» – отримали тоді… знаєте що… вижили не всі. Бо одні працювали як прокляті, створювали кооперативи, мініцехи, виробництва… І інші, кому країна дісталась у спадок по партійній лінії чи через родичів, продавали оптом Україну вагонами, заводами, ракетними арміями, кораблями та сотнями тисяч гектарів! І «33-й канал», якому цього року також 30 років, як і Незалежності України, про це все і про всіх цих чесно і відверто писав… За цю правду вас одні поважають, а інші – ненавидять! Я – поважаю, а вони – ненавидять… Слава Україні! І смерть її ворогам!

Ось такі «розборки» у Вінниці стались 12 травня у мікрорайоні Вишенька.

Попередньо повідомлялось, що у одному із дворів на Вишеньці стався конфлікт між двома групами чоловіків «на спорті»… Бо після нічних дзвінків та погроз сторони приїхали на зустріч… І на очах у мешканців у дворі на вулиці Келецькій відбулась «чоловіча розмова» за участі 12-х вінничан. Відео із цього конфлікту вже набрало тисяч переглядів у соцмережах та на сайті поліції Вінниччини.

З огляду на резонанс, наступного дня було затримано чотирьох пасажирів «Лексуса». Їх підозрювали у вчиненні хуліганства, тому ці четверо перебували у ізоляторі тимчасового тримання.

– Але чому досі мовчать 8 «постраждалих», які під час бійки, за версією затриманих, представляли сторону відомого на Вінниччині екснардепа?

– Григорія Зозулю я бачив два рази в житті… Та ніколи із ним не мав жодних конфліктів. Тому будь-які натяки на мене чи мою рідню не мають жодних підстав, бо я нікого ні на які «розборки» не посилав. Можливо, мене з кимось переплутали, бо колишніх нардепів на Вінниччині вистачає… Я займаюсь депутатською діяльністю, і ніякої «бригади» в мене немає… — заявив «33-му» колишній народний депутат України, нині депутат Вінницької обласної ради від СГ Геннадій Ткачук.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ