Чи курсує цей потяг? Які автобусні рейси чи інші види пасажирських перевезень є з Москви до Вінниці? Хто перевіряє пасажирів і чи на восьмому році війни з РФ залишається загроза терористичних актів з боку росіян – з’ясовував наш кореспондент.

Більше тижня у Фейсбуці, Тік-Тоці та інших соцмережах поширюється сюжет з випуску новин одного з російських телеканалів, де ведуча повідомляє про пограбування у Вінниці пасажирів потяга «Москва-Кишинів».

– Російське «МИД» покоментувало нову витівку українських націоналістів. У минулу п’ятницю під час зупинки потяга «Москва-Кишинів» на вокзалі у Вінниці до вагону увійшли люди у формі УПА та почали перевіряти документи. У тих, хто показав російські паспорти, відбирали гроші і коштовності. Місцева міліція від­мовлялася приймати заяви від потерпілих, — повідомила телеведуча.

У коментарях під цим відео вінничани пишуть, що такого випадку не могло статися у Вінниці, й обурюються на брехню російської «кісільовщини».

Про те, що це чистої води фейк, сказали і на Вінницькому вокзалі.

– Рух пасажирських потягів з Москвою не відновлено. На станції «Вінниця» не зупиняється потяг «Кишинів-Москва», — повідомила оператор довідкової служби.

– Це фейк 2014 року, який чомусь зараз знову поширюється в мережі Інтернет, — повідомили він­ницькі правоохоронці.

Але якщо потяга з Москви через Вінницю немає, то автобусні рейси чомусь не відмінені. Квиток на автобус «Вінниця-Москва» продається у касах Західного автовокзалу. І всього за 1415 грн можна доїхати з Вінниці до столиці РФ.

А на сайті Blablacar вказано, що 5 разів на тиждень двічі на день відправляються рейси на Москву. Вартість квитка залежить від зручностей: від 1400 до 1960 грн.

Чи можлива загроза від пасажирів, які з якихось причин курсують до країни, яка анексувала частину територій суверенної України та продовжує воювати на українському Донбасі – запитали у співробітників СБУ.

– При потребі ми проводимо комплекс контррозвідувальних заходів стосовно певної категорії осіб, зокрема й громадян Російської Федерації. Перевіряється причетність до терористичних актів чи екстремістських організацій. Усе з дотримання вимог чинного законодавства.

Окрім того, працівники Державної митної служби та ДПС здійснюють паспортний та митний контроль таких рейсів, — повідомив речник обласного СБУ Денис Закаблук.

Людмила ПОЛІЩУК