Вже збирають ягоди жимолості. Цю культуру на Вінниччині вирощують недавно. Вона невибаглива, смачна та корисна. Її навіть вважають ціннішою за лохину.

Ягода не боїться приморозків.

– Висаджувати жимолость краще у травні або червні. Потрібно садити поруч відразу кілька різних сортів для перехресного запилення, — розповідає господар Віталій Кошовий з Хмільника. — Краще обрати сонячний. У перший рік важливо видалити весь цвіт, аби жимолость добре вкоренилась. Росте на одному місці понад 20 років. Родить наступного року після посадки. Дає по 2-3 кілограми плодів із куща. Уро­жай збирають до кінця липня. Про те, що ягода дозріла, свідчить темно-синій її колір. Але відразу достиглі ягоди обсипаються. Стелю під кущами плів­ку. Так збирати зручніше.

Олена Кесарчук з Вінниці вже другий рік готує варення із жимолості. Каже, що воно допомагає зміцнити імунітет, особливо у період простуд.

– Для приготування потрібно 10 склянок жимолості, 12 склянок цукру та дві склянки води. Висипати ягоди у каструльку, залити водою і довести до кипіння, постійно помішуємо. Варимо про­тягом п’яти хвилин, — ділиться Олена. — Знімаємо з вогню, поступово додаємо цукор. Розмішуємо до повного розчинення і розливаємо у банки. Таке варення я смакую не лише з чаєм, а й додаю до десертів. А ще із ягід я готую соус на кшталт грузинського «Ткемалі». Беру чотири кілограми жимолості, складаю в каструлю, заливаю водою так, щоб вона тільки покривала плоди, і варю, поки ягоди не розвариться. Потім масу протираю через сито, шкірку і кісточки викдаю, м’якоть з соком уварюю до консистенції рідкої сметани. Ось тут потрібно постійно помішувати, інакше соус миттєво пригорає. В кінці додаю дрібно посічену зелень кінзи, мелісу, можна часник та гострий перець.

Жимолость містить вітаміни В1, В2, В9, С, Р, а також йод та кремній. Вона корисна для профілактики онкологічних захворювань, покращує імунітет; полі­пшує роботу шлунково-кишкового тракту, вживається для профілактики серцево-судинних захворювань, знижує артеріальний тиск. Але людям з гастритом, каменями в нирках слід бути з нею обережними. На добу їжте не більше 100 грамів ягід.

Віталіна Володимирова