Ця історія, котра сталася у квітні, сколихнула не тільки Гайсин, а й всю Вінниччину. Розповідала про цей випадок і газета «33-й канал».

Одного ранку вагітну жінку привезли у пологове відділення. Невдовзі на світ народилася дівчинка вагою майже 4 кі­лограми і зростом 51 сантиметр. Після пологів породіллю з новонародженою залишили у палаті. А потім жінка попросилася піти в душ й зникла, залишивши дівчинку саму.

Згодом вдалося встановити, що спочатку вона з кимось спілкувалася по телефону, а потім виїхала на червоному автомобілі. Розшукати маму не вдалося, бо вона назвалася вигаданим ім'ям, залишила вигадані телефони і адресу назвала неправильну. Ймовірно, жінка не планувала забирати маля – вирішили в лікарні. Припускали навіть, що жінка була сурогатною мамою і дитинку виношувала для інших.

Але раптом пішло щось не так. Тільки через два місяці вона згадала про доньку і забажала, щоб її негайно повернули. Приїхала за дівчинкою, а її вже передали у дитбудинок.

Взагалі за весь цей час відбулося кілька подій. Одна з яких — здорову дівчинку, котру полюбив увесь медперсонал, назвали Надійкою на честь акушерки, котра приймала пологи, Надії Форемної. А на честь завідуючого акушерського відділення центральної лікарні Олександра Стародуба записали по батькові — Олександрівна. Десяток гайсинчан вже були готові удочерити дівчинку.

А жінка найняла адвоката і звинувачує соціальні служби у тому, що немовля без її згоди віддали у дитбудинок. У цій судовій справі вже відбулося перше слухання. Наразі розглядається в судовому порядку встановлення самого факту біологічного підтвердження материнства, зокрема проведення цілого ряду процедур. Та довести, що це саме її дитина – не так просто. Якщо жінка доведе, що саме вона матір дитини, дівчинку їй повернуть.

Пояснити, чому так вчинила — не хоче. Так само, як і розповідати про себе. Утім, стало відомо, що їй близько 40 років, живе вона на Вінниччині і виховує чотирьох дітей. Найстаршій доньці 18 років, наймолодшій — 4. Їхня сім’я хороша, мама — відповідальна.

Зрештою, її дії під кримінальне правопорушення не підпадають, власне, тому ніякого кримінального провадження не відкривали. У законодавстві визначений термін — 3 місяці, коли в жінки може бути післяпологова депресія і вона може не усвідомлювати свої дії. Чим завершиться ця історія — слідкуємо разом.

Ілона ВАЛЬТЕР