В ексклюзивному інтерв’ю для «33-го» головний оперативник Вінниччини – заступник начальника ГУНП Вінницької області, полковник Олександр Остроглядов вперше так відверто розповів про оперативні розробки відомих в регіоні банд, кримінальних «авторитетів» та боротьбу із «гастролерами» із його рідної Одещини…

«Оперу» №1 ми поставили найгостріші запитання наших читачів про резонансні «глухарі», розгул криміналу, чи повертаємось в «90-ті», резонансні розслідування про хабарі «вископосадовців», які розвалили у судах.

– До призначення на Вінниччину Ви працювали в поліції Одеської області. Розкажіть, наскільки для Вас відчутна специфіка регіону. Тут працювати важче чи навпаки?

– Звісно, у кожного регіону своя специфіка – історична, економічна та географічна. З огляду на кордони з іншими країнами та областями. Скажу одразу, що аграрна Вінниччина менш криміногенна ніж Одещина.

Водночас Вінниччина є більш самодостатньою та заможною. Тому злочини в області переважно дотичні до відомих агровиробників, фермерів, під­приємств та бізнесу. Тому злочинна кон’юнктура по-вінницьки – це переважно крадіжки із агроскладів, виробництв та домоволодінь. І саме цим Вінниччина приваблива для злочинців із інших регіонів країни, які часто «гастролюють» у нас із злочинними намірами.


- Останнім часом активізувалась діяльність ОЗУ. Тому кажуть, що ми повертаємось в «лихі 90-ті». Це так?

- Минулого року Верховна Рада ухвалила окремі Закони, які конкретизують супротив держави та правоохоронних органів так званим «авторитетам», «злодіям у законі» та «смотрящим». Фактично для нас це новий, важливий важіль у боротьбі із криміналітетом та організованою злочинністю, які найбільше завдають шкоди державі та окремим громадянам. За минулий рік ми викрили, затримали і задокументували діяльність 10 злочинних угруповань на Вінниччині. А ще 6 таких ОЗГ в розробці.

Із них три групи — «гастролери», а решта – «збірні команди» злочинців за участі вінничан.

Відкрию подробиці з викриття одного такого угруповання, яке шахрайським способом заволодівало зерном вінницьких фермерів на круглі суми — від 20 тисяч доларів. Бо ці злочинці виступали своєрідним посередником між продавцем, прибували на склад разом із вантажівками справжніх продавців, брали гроші готівкою і раптово зникали. Також ми викрили два угруповання, які виготовляли і збували наркотики. Так само затримана «банда», що грабувала, підривала і розстрілювала із автоматичної зброї банкомати по всій Вінниччині.

- Бандити і влада, на жаль, в Україні та Вінницькій області, часто взаємопов’язані Часто і у владу просовують своїх ставлеників. Скажіть, ви можете назвати, якщо не імена, то кількість, по області тих, хто обраний депутатом чи в інші органи самоврядування, які проходили по кримінальних справах чи мають вплив у кримінальних колах?

- Законом України передбачена норма, що в разі зняття чи погашення судимості, така особа є не судимою… І статистики по входженню колишніх «бандитів» в місцеві ради різних рівнів ми не ведемо. Зрозуміло, що знаємо, хто із таких і де засідає. Але це вибір людей.

Водночас, розробка осіб із кримінального світу, які не стали на шлях виправлення та пробують легалізуватись в органах влади, однозначно ведеться… І нині ми документуємо саме таку протиправну діяльність представників місцевого самоврядування із числа колишніх порушників закону. Поки що не можу розкривати деталі цієї справи, але вона буде гучною і досить цікавою для всієї Вінниччини вже до кінця цього року.


- Скажіть, ви від­слідковуєте, скіль­ки на Вінниччині угруповань контрабандистів. Тих, хто завозить із Придністров’я машини, діє по спирту, інших «схемах». Адже ми маємо кордон з Молдовою та Придністров’ям?

- Те, що я зараз скажу – вже не таємниця! Бо завдяки, в тому числі й карантинним обмеженням, локдаунам у країнах Європи і зміні підходів митниці у своїй роботі, контрабанда на сьогодні по КПП на Вінниччині зменшилась в десятки разів. Звісно, що 100% цей кримінальний бізнес не викорінено… Тому є новини про перетягування окремих партій товару, підпільні спиртопроводи після відпрацювання вже цих тем. Бо 80% кордону із Молдовою проходить по руслу річки Дністер. Тому ситуація тут контрольована, але контрабандисти — такий народ, що постійно вигадує нові шляхи…

- Вам не буває образливо, коли Ви впіймали злочинця, розкрили злочин, а ці люди потім відкупились в суді чи прокуратурі? Часто так буває?

- Я 19 років служу в поліції України, а тому не можу не обурюватись після такого… Часто суддя під час обрання запобіжного заходу зобов’язаний на період досудового розслідування застосувати заставу до особи, яка не вбила і не вчиняла насильства. Це прописано в законі. Тому часто буває так, що ще до суду та вироку підозрюваний і раніше затриманий вчиняє новий злочин та збурює цим суспільство. Ми його ловимо, доводимо винуватість, витрачаємо чимало сил і часу, а він на волі та знову краде чи обманює… І це часто чую від людей на Вінниччині під час особистого прийому громадян. На жаль, весь час повідомляють подібні факти.

- Вінниччина здавна відома своїми зонами. Вінницька тюрма – найбільше утримує довічників. Не секрет, що там є «смотрящі», а «вори в законі» мають вплив на кожну із зон. Не так давно почав діяти закон, який передбачає кримінальну відповідальність за це. Скількох «смотрящих» ви вже вирахували та висунули звинувачення?

- По-перше, наших людей, переважно осіб старшого віку, варто 100 і тисячу разів попереджати, що на них і їхні кошти полюють майстерні шахраї. Як особисто при зустрічі на вулиці, в під’їзді, в дверях вашої квартири, так і по телефону. Бо наші громадяни часто вчиняють такі «дива», що не піддаються жодній логіці. Такі суми перераховують шахраям із зони та повідомляють всі свої банківські реквізити, що це вкрай важко аналізувати. А тим більше виявити і затримати.


Втім, справу саме по телефонних шахраях разом із УВП (Управління виконання покарань) ми нині передаємо до суду… Так само минулого року буде задокументовано групу осіб, які «розводили» на крупні суми громадян саме з-за колючого дроту. На цю ситуацію ми намагаємось впливати постійно, але для дзвінків із мобільного немає кордонів… У тому числі шахраї діють із-за меж вільної України, із окупованих територій та розуміють, що вони для правосуддя недосяжні. Тому будьте пильні та поговоріть із своїми батьками, бабусями і дідусями – людьми із групи ризику №1.

Бо всі ці камери на зоні із делікатесами, акваріумами і великими телевізорами у так званих «смотрящих» — це все за гроші людей, яких обманули шахраї та телефонні «актори» із зони.

- Поділіться деталями розкриття 3-х найрезонансніших злочинів?

– Перш за все, хочу звернутись через «33-й канал» до селян, фермерів та агровиробників, які вже зібрали і збирають свій урожай. На вас щоденно полюють дуже професійні злочинці, аферисти та організовані злочинні групи. Ретельно перевіряйте кожну угоду та майбутній контракт. Бо під час розкриття однієї із останніх справ шахраї просто телефонували і представлялись менеджерами відомої фірми, яка хоче за готівку купити ваше зерно… Тут працювали справжні «актори», які навіть оком не моргнули, коли забирали чужі пачки доларів за збіжжя. Так само під час викрадення агрохімікатів одна «банда» професіоналів на Він­ниччині із тепловізорами, приладами нічного бачення та дронами вела стеження за своєю «жертвою».

Вираховувала систему охорони, графік роботи складу та чітко планувала крадіжку, як спецоперацію. А ми слідкували за ними… Не можу все розказати, бо треба зберегти таємницю слідства та забезпечити безпеку учасників цієї справи, але це була дуже цікава справа… І подяка фермеру, на якого готувався напад, що він погодився нам допомогти. В результаті він сам уникнув мільйонних втрат.

- Нам постійно читачі ставлять запитання: от чому до сьогодні не розкриті найрезонансніші замовні вбивства? Справи замаху на мера Дворкіса, вбивство його шофера, вбивства бізнесмена Кішека, кримінальних «авторитетів» Дубика і його спів­мешканки, Попика і його дружини, підпали маршруток із 3-ма жертвами, інші. Вони закриті, вже в архіві чи до них періодично повертаються?

- Так званих «глухарів» насправді набагато більше… На жаль. Але всі особливо тяжкі злочини ми час від часу переглядаємо, шукаємо нові зачіпки, опитуємо свідків, потерпілих і потенційних «інформаторів». Бо все криється у деталях, які 10 чи 15 років тому не помітили чи пропустили… Тому такі справи, де відбулось вбивство, позбавлення життя, не закриваються взагалі…

- Спеціалісти світового рівня стверджують, що можна розкрити майже кожен злочин. Це при умові, якщо більшість правоохоронців не продаються. У нас не розкривають чи не розкривали, тому, що справи продавались, розслідування «спускали на тормозах»?

- Ми всі прагнемо розкрити всі 100% злочинів, але універсального рецепту розкриття, на жаль, немає. Навіть у Шерлока Холмса, який вів одну справу.

Тому мій рецепт успіху – це щоденна наполеглива праця кожного оперативника, слідчого, поліцейського.

І я намагаюсь довіряти своїм колегам і підлеглим, бо недовіра робить тебе слабким. Втім, коли ти відчуваєш чиєсь недопрацювання по справі, байдужість, чи є інформація про можливий «злив», то я особисто її контролюю… Таке бувало не раз за мою кар’єру в поліції, і ця справа йшла в суд.

- Багато вакансій у вашому підрозділі? Мода на бажання йти служити у поліції знову пройшла? Чому?

- «Мода» на оперативників є, бо щороку сотні юнаків та дівчат подають документи на вступ на відповідні факультети. І гендерна рівність бере своє, слідчих серед дівчат все більше і вони часто кращі за своїх колег-чоловіків. Вакансій вільних практично немає… Зарплата слідчого оперативника-початківця стартує від 13 тисяч гривень.

- Ви можете сказати, в яких містах і районах найбільше злочинів?

- За ці півтора року роботи на Вінниччині можу сказати, що найбільш криміногенні території навколо залізничних станцій Козятин і Жмеринка, Могилів-Подільський, через кордон. Ладижин дуже наркотизований, і саме тут ми нещодавно викрили два ОЗУ — нарколабораторію та групу зі збуту… А ще було затримано групу, яка здійснила 25 викрадень коштів по всій області, коли представлялась посадовцями РЕС, військкомату чи соціальних служб…

- Вам давали команду «не чіпати» певних людей, навіть якщо вони вчинили правопорушення від керівництва та представників влади?

- За весь час роботи на Вінниччині можу відверто сказати, що жодної лояльності до вбивці, порушника правил дорожнього руху чи Закону України з мого боку не було… І мені ніхто за «мажорів» не дзвонив, бо це не має сенсу. І всі ці ДТП, які у спільноті називають мажорними чи депутатськими, пішли до суду.

- Ви бувалий оперативник. У чому секрет успіху вашої роботи? Якими якостями має володіти людина, аби працювати у цій сфері. Чи були у вашій професійній біографії резонансні чи гучні затримання?

- Моментів у моїй кар’єрі опера, коли хотілось все кинути і піти із професії, не було… Я дуже люблю цю роботу і не бачу себе десь в іншій професії. Звісно, що за ці 19 років були різні часи… І люди поруч йшли із цієї роботи, але через особисті, сімейні чи якісь інші трагічні в житті обставини… Та не через специфіку нашої роботи! Бо людина після трьох років роботи в поліції стає в позитивному сенсі цього значення, «залежною» від цієї служби, порядку і свого призначення в суспільстві боротись із злом.


А окремого секрету успіху в оперативній роботі в мене немає... Щоденна праця із 7-ї ранку, коли в тиші ти плануєш свій день і готуєшся до нових справ. А ще скажу, що розкриті злочини вночі мені не сняться. Вже не сняться…

- Із розкритих вами справ можна вже зробити серіал про «опера»?

- Їх багато, але це результат роботи багатьох служб… Звісно, на пам’яті розкриті вбивства в Одеській області.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ