Цю спеціалізовану бібліотеку постійно відвідують  вінничани із вадами зору. Мають можливість брати додому не лише книги із тактильним шрифтом Брайля, але й аудіокниги.

Втім, звукові твори нині стали популярними не лише серед незрячих. Люди все частіше слухають їх вдома, у власних машинах, в громадському транспорті. Щоб зекономити час і не напружувати очі.

Завідує бібліотекою для сліпих Леонід Кучерук,  працівник центру «Інва-інформ» обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А.Тімірязєва. Співробітники бібіліотеки фактично створили  філію на базі місцевого УТОСу.

-В нашій бібліотеці зберігаються близько 200 книг зі  шрифтом Брайля і декілька тисяч аудіокниг. Колекція постійно поповнюється за сприяння центрального правління УТОС. Нині переважно це аудіокниги. Хоча досі залишаються й поціновувачі літератури із  рельєфно-крапковим тактильним шрифтом. На жаль, через фінансову кризу в Україні їх у столичній друкарні УТОС випускають небагато, – розповів Леонід Кучерук.

Тут зібрані книги різноманітних жанрів. Наприклад, навчальна література, детективи, наукова фантастика, пригоди, жіночі романи… Переважно це література для дорослих, а не для дітей.

– У нас є аудіокниги на дисках. А ще скачуємо їх з профільних українських сайтів. Далі передаємо користувачам бібліотеки на флешках, які є найбільш зручними, – додав  Леонід Кучерук.

Директор Вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільницький наголосив, що читальня для незрячих діє за підтримки обласної Ради.

– На жаль, припинила існування державна програма, яка фінансувала читальні для незрячих. Але Вінниччина зберегла робоче місце у бібліотеці для незрячих і таким чином заклад культури продовжив своє існування. Люди із вадами зору звикли відвідувати бібліотеку, – сказав Костянтин Ільницький.

Із трамвайної зупинки по вулиці Максимовича до бібліотеки УТОС веде дорога із направляючою огорожею.

Ірина ЗОНОВА