– Це вже не перша спроба місцевої влади знищити школу-інтернат… Вже рік колектив протистоїть так званої реорганізації закладу, шляхом приєднання до школи, де керує дружина-пенсіонерка селищного голови. Таким чином Дідухи усю владу хочуть взяти в свої руки, – вважає Наталя Скиба, сестра загиблого “айдарявця” та волонтерка, яка відстоює зараз цей заклад.

Раніше селищний голова запевняв, що реорганізація мінімізує витрати з місцевого бюджету на освіту. І наводив приклад, що освітній заклад, де керує його дружина, на багато ефективніший та більш економний. У колективі “школи-інтернату” пропонували свої шляхи економії, але їхні пропозиції не були враховані.

  • – Хочеться запитати у мешканців селища, чи хоч один з наших депутатів, хоч на одному виборчому окрузі вийшов до своїх виборців і запитав їх думку відносно даної реорганізації школи, чим наші шановні депутати користуються під час голосування. А ми кожен раз під час виборів їм віримо, що все буде робитись з розумом та сходитись з нашими сподіваннями.

Ау, депутати??? Чому фінансовий відділ ТГ не зробить аналіз надходжень до бюджету від ВСІХ підприємств, організацій, ФОП, ПП що знаходяться на території селища, але чомусь зареєстровані в інших містах нашої області. От вам і знайдуться надходження на утримання і школи , і відновлення пожежної частини, учкомбінату.  Прошу , шановні депутати, задумайтеся, щоб не було соромно перед виборцями та перед власниками дітьми, – закликає Тамара Задорожна.

  • – Хвилювання, розпач, тривога.. Вже сьогодні вирішиться доля славетного закладу, який викохав, виховав і випустив у світ багато своїх вихованців. І знову пишу і плачу, і не вірю в це, свідомість моя не сприймає, як і не сприймає війну. Дуже болить…. Невже гроші – це найбільша цінність?!  Чому в нашій ТГ не враховується бажання людей?? Тільки відчуваємо  приниження очільника, який збирає плітки про наш заклад,  погрожує депутатам, щоб ,,правильно,, голосували! Невже наразі  це саме кричуще питання??? – Тетяна Ніколаєнко.
  • – Народні депутати Сутиської громади, як що ви народні служіть людям а не очільникам партії регіонів. Голова ОТГ був перший в списках януковичів, за ним дружина… Думайте! – переконаний Дмитро.
  • – Нашому закладу більше 70 років. Його не зачепила революція, не розгромила війна, а от 25.05.2022 наш заклад хочуть знищити. Навіть не приховують це.

Шановні депутати!!!

Не підтримуйте пропозицію про так звану ” реорганізацію”. Не допомагайте путіну нищити наш народ зсередини. Залиште нащадкам добру згадку про себе для майбутнього покоління, – Людмила Яценко.

  • – Шановні депутати, просимо Вас ,не підтримуйте рішення ,,реорганізації” , тобто ліквідації нашого закладу освіти!!! Закривати школу під час війни – це ЗЛОЧИН!  Більша частина нашої громади хоче , щоб наша школа існувала!  Підтримайте нас! – закликає Тетяна Ніколаєнко.

А ось який лист опублікувала дружина голови Марії Дідух у відповідь на попередню публікацію кореспондент Людмили Поліщук:

– По-перше, у Сутисках вже два роки нема школи-інтернат, а є звичайна середня школа. Тому «грати на почуттях» – зайве.

По-друге, у цій школі ніяк не можуть порахувати дітей – то їх 210, то їх 188, то 168. Серед них є діти з інших громад, яких чомусь повинна утримувати Сутисківська громада.

По-третє, навіть за останньою статистикою по школі – 168 – виходимо на цифри: педперсонал – 25 чоловік, обслуговуючий персонал – 26, навантаження на учителя – 6,7 учня, середня наповнюваність класу – 17,09, без учнів з інших громад – 15,27. В Сутисківському ліцеї 433 учні, учителів – 40, обслуговуючий персонал – 25, навантаження на учителя – 10,8 учня, середня наповнюваність класу – 20,62. Проектна потужність ліцею 1200 учнемісць, ліцензійна – 750.

За цими цифрами стоять фінансові витрати, які чомусь Вами до уваги не беруться

У громаді тепер нараховується 501 дитина шкільного віку. Тож ми маємо можливість охопити навчанням усіх дітей громади. Враховуючи те, що нові виклики в освітянській галузі про надання якісних освітніх послуг є першочерговими в організації навчально-виховного процесу, саме наш високопрофесійний колектив спроможний виконати завдання, поставлені державою: забезпечити оптимальні умови для розвитку соціально компетентного учня в процесі особистісно орієнтованого навчання і виховання в умовах реформування освіти. Адже із 40 педагогів 26 учителів вищої кваліфікаційної категорії, 11 – учителі – методисти, 11 – старші учителі.

А ось і результати нашої праці. За останні п’ять років підготовлено більше 200 переможців предметних олімпіад і конкурсів ІІ рівня, 22 – ІІІ рівня. Протягом 20 років колектив лідирував серед шкіл району за підсумками у навчально-виховній діяльності. Із 2017 року брали участь у пілотуванні проекту по впровадженню Державного стандарту початкової школи, продовжуємо впроваджувати Державний стандарт базової школи. Із 100 шкіл України і 4 шкіл області доручили саме нам таку почесну місію, і ми її виконуємо.

Не зайвим буде озвучити і таку статистику: за минулий навчальний рік у рейтингу шкіл області за результатами ЗНО ми посіли 86 місце, наші сусіди – 324 із 369. За останні 20 років виплекали більше 100 «золотих» і «срібних» медалістів. Нам дали оцінку ті, хто має пряме відношення до освіти, обізнаний із вимогами і здатний побачити результати праці кожного учителя. Багаторазове занесення колективу на Дошку пошани «Освіта Тиврівщини», трьох учителів на районну Дошку пошани «Праця і звитяга Тиврівщини» – це визнання, нагорода за нашу працю.

А директор – пенсіонерка стала переможцем обласного конкурсу «Людина року – 2020» у номінації «Діяч освіти та науки року». Красномовним є і той факт, і, напевне, в цій ситуації, що діти всіх колишніх керівників так званого інтернату, їх заступників, учителів, вихователів навчалися саме в нашій школі. Навчаються і зараз: дочка заступника директора Ніколюк І.М., син бухгалтера Войцехівської О.В.

Тепер запитання до тих, хто докоряє нам, що від нас «тікають»і діти. То чому ж не втекли Сусідки, Яровий, Сапітура, Коцага, Кальніченко, Габрики, Яцкевичі, Остафійчуки, Покотилюки, Завальницький, Пращуки, Тоха, Козак, Ніколаєнко, Задорожна, Войцехівські, Стасюк, Усатюк, Проданець, Мельники, Білоус, Крисов, Шевчук, Жорняки, Вершигора,Базилюки, Рябчинська, Стародуб, Зярківський, Гуменний?

Відповідь є: батьки дбали про рівень знань дитини, а не просто віддавали, щоб десь там за нею наглядали. Можна було б сказати про багатьох, хто і з якої причини вибрав спеціалізовану школу. Але залишимо це на потім.

Про реформування закладу

На співбесіді у відділі освіти було запропоновано варіант приєднання до ліцею. А саме: із 10 класних колективів спеціалізованої школи 6 у повному складі переходить до ліцею у вільні класні кімнати зі своїми вчителями початкової школи і класними керівниками середніх класів. 20 учителів ми працевлаштовуємо. Збільшиться площа обслуговування, тому знайдеться робота і частині обслуговуючого персоналу. Тож приєднання до ліцею, який функціонує в типовому приміщенні в центрі селища, – це «викинути на дорогу», як говорить заступник директора Т.Ольшевська? Чи це вимога дня?

Далі щодо шоку, отриманого паном Гижком.

Ми в шоці від Вашого шоку. І ось чому. Про закриття шкіл – інтернатів мова йде вже три роки, зокрема і про Сутисківський. Ви були при владі тоді і зараз намагаєтесь бути. То чому ж Ви не посприяли вчасно, коли інтернат шукав порятунку, перейменувався в спеціалізовану школу, яка, до речі, як було озвучено паном Івасюком, не мала і не має ліцензії на право здійснення освітньої діяльності, щоб його взяла на своє утримання область? Зараз якраз передвиборчий період, тому Ви «в шоці»? Якщо цим ви здобудете електорат у чисельності 168, то втратите 433. Якщо реформування все ж таки відбудеться, а сьогоднішні обставини вимагатимуть забезпечення навчання і проживання дітей із різних регіонів України, то такий заклад буде фінансуватися з державного бюджету, а не з місцевого, і переселенці зможуть там жити, скільки буде потрібно, а їх діти навчатися.

Кому ж, як не Вам, державному мужу, необхідно було б пояснити це людям? Але мета Вашого візиту була зовсім інша, тому і резонанс саме такий… За дорученням колективу Сутисківського ліцею Марія ДІДУХ, керівник закладу Надія ЛЕВИЦЬКА, уповноважена особа від трудового колективу.

Від редакції: наші журналісти й надалі будуть відслідковувати події у Сутисківської громаді, оскільки вони є суспільно-важливими та викликали хвилю дискусій як серед місцевих активістів, так і зацікавленість в області та Україні.