Відбулось чергове слухання у суді

Ось як коментує цю спробу реваншу Митрополит Вінницький і Барський Симеон Православної церкви України «33-му»:

– Московська церква на Вінниччині не полишає мрій про реванш.

22 червня 2022 року у Господарському суді Вінницької області відбулося судове засідання та було винесено рішення, яким церква московського патріархату намагається відібрати приміщення у релігійної громади Спасо-Преображенського кафедрального собору Православної Церкви України м. Вінниці, яке громада надала для розміщення жіночого монастиря та здійснення волонтерської діяльності для допомоги переселенцям та військовим ЗСУ, що захищають Незалежність України.

Отже, в той час, коли російська федерація веде агресивну війну проти нашої Держави, п’ята колона рф, яка впродовж десятиліть блокувала прагнення українців мати власну Українську Церкву, продовжує завдавати ударів на духовному фронті – чи то за інерцією, чи то сподіваючись на прихід «асвабадітєлєй». Але марно, бо недаремно Бог, саме перед війною, дав Україні визнану автокефальну канонічну Церкву, щоби у горнилі випробувань українці мали міцну духовну опору. Тому, попри всі намагання п’ятої колони, все буде Бог і все буде Україна!

ПЦУ оскаржуватиме рішення.

Нагадаємо, що Митрополит Симеон зіграв ключову роль у створенні ПЦУ. Адже попри тиск з Москви, змову із РПЦ і Кірілом блокувати об’єднавчий Собор в Україні, лише два митрополити УПЦ (МП) вистояли і прийшли на його створення. Це Митрополит Симеон з Вінниці та Митрополит Олександр з Києва. А ось митрополити Автокефальноі церкви та Київського патріархату прийшли усі.

Тоді і отримала Православна Церква України Томос! Тобто законність від Вселенського патріарха Варфоломія.

А громада Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці переважною більшістю прихожан підтримала це рішення, не забажала більше молитись через Москву Богу.

Після такого патріотичного вибору на священників став чинитись шалений тиск агентури Кремля.

Навіть очільник Православної Церкви України Епіфаній заявив, що на Вінниччині здійснюється проект ФСБ, щоб чинити безпрецедентний тиск на священників, митрополитів, віруючих, які перейшли та робили спроби перейти до ПЦУ.

Про те, що до Вінниччини, в тому числі і на релігійному пропагандистському фронті був особливий інтерес, стало очевидно вже сьогодні.

Адже два ключових генерали, які формували агентурну сітку РФ, перед нападом, відповідали за формування в Україні арміі зрадників, колаборантів, здійснювали дезінформаційної у війну, були уродженцями Вінниччини. Це А. Болюх, заступник начальника 5-го управління ФСБ та А. Алексєєв, один із очільників ГРУ.

Тому такі наміри відібрати приміщення в української церкви, хоча московських приходів у Вінниці більше аніж достатньо, до 60 храмів, виглядають в час війни дивно і підозріло. Адже в багатьох московських храмах також були прихожани, які перейшли до ПЦУ і приєднались до прихожан Спасо-Преображенського храму. То напевно ім також потрібно подавати до судів?!

Так чи інакше, але зухвале бажання захопити майно московитською церквою, досі зі сумнівним статусом, монастир і волонтерський центр ПЦУ, яка довела свій патріотизм, з перших днів війни з ЗСУ і народом України, виглядає як продовження благословенної Кірілом спецоперації, але вже із підсовування Украіні троянського коня у вигляді такої « церкви патріотів».

Бо хіба цей суд є бажанням до єднання? Адже ніякі канони Світового Православ’я не визнають іншу церкву в Україні, крім тієї, яка отримала Томос. І це ПЦУ. А якщо УПЦ вирішила продовжувати молитись за Кіріла, значить і по суті є Кірілівською філією.

І суд у Вінниці це показав. Замість єднання – сіється розбрат. Бо ж це не бажання переважної більшості вінничан, це напор купки московських священників, які звикли в цьому місті, області, країні, мати великі апетити і ще більше лобістів.

Подивіться довоєнний тандем – московський патріархат, депутати чи прихильники ОПЗЖ, місцеві бандити… Вам не здається це красномовним зівпадінням?

Але так вже не буде!

Тетяна Квасюк