Це саме той активіст, який разом з іншими знімав на відео начальника ГУМВС у Вінницькій області Івана Іщенка під час святкування іменин підлеглого у відомчому піонерському таборі під Вінницею, біля Гостевії.

Тоді багато хто з поліцейської верхівки втікав, не втримавшись від пристальних камер осмілілих активістів, які «за наводкою» нагрянули в закритий заклад.

Це відео, виставлене в соцмережі переглянули сотні тисяч. Поліція назвала цю ситуацію «не гарною».

Кажуть, один із посадовців втікав через ліс зимою так, що погубив туфлі і обморозив ноги…

Багато хто, мабуть і самі активісти, вважали, що після цього одесита Іщенка знімуть з посади. Але він втримався…

А невдовзі у самого Черкаса відбувся обшук (12 квітня минулого року).

Тоді його соратники заявили, що в 6- й ранку в нього вдома «поліція почала виносити двері».

Ось що тоді повідомляв сам Володимир Черкас:

– Обшук вони обґрунтували тим, що я придбав два авто «ВАЗ» і OPEL, нібито, за підробленими документами. Тиждень назад на мене відновили справу, яка була закрита, бо документи я всі надав на ці машини. Це було ще у 2019-му, — розповідає Черкас. — Але відновили справу через прокуратуру, бо, начебто, не допитані всі особи. Далі вони зробили виїмку документів, звернулися в підприємство, яке продавало мені ці машини і попросили документи. Останні їм надали. І ось сьогодні о шостій ранку почали виносити двері з квартири…»

Після цього Черкас і його соратники засвітились у скандалі з головою Іванівської громади.

Виходить тепер самому Черкасу дали відповідь?!

І вже його кримінальна справа обіцяє бути не менш резонансною за той «відосик»?

Як він міг так банально попастись?!

Багато хто дається диву…

Ось що повідомляє пресслужба Вінницького міського суду:

– Вінницький міський суд застосував до підозрюваного у вимаганні неправомірної вигоди запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів та визначив заставу у розмірі 520 000 грн.

З матеріалів клопотання відомо: підозрюваний, будучи керівником громадської організації «Комітет безпеки руху» ( його, як відомо, очолює саме Володимир Черкас – ред.), яка займається висвітленням в засобах масової інформації, проблем діяльності органів Національної поліції, на початку лютого 2022, звернувся до начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Вінницькій області з проханням дати вказівку начальнику сектору юридичного забезпечення, щоб ті приховали перед судом інформацію щодо наявності факту арешту накладеного на майно у рамках досудового розслідування.

Потерпілий, усвідомлюючи, що дана вказівка є незаконною, відмовив підозрюваному.

Надалі, підозрюваний, почав чинити тиск на потерпілого, шляхом публікацій в соціальній мережі Facebook та інших засобах масової інформації, статей, які негативно висвітлюють діяльність Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Вінницькій області, у тому числі керівництва  та працівників. При цьому, підозрюваний, систематично висловлював на адресу потерпілого вимогу про те, що останній повинен відшкодувати йому транспортний засіб. Після чого, підозрюваний надіслав SMS повідомлення потерпілому, з вимогою щодо надання йому неправомірної вигоди у розмірі 2500 доларів США.

Потерпілий під контролем правоохоронних органів з особистого рахунку перерахував кошти у сумі 80000 гривень на рахунок підозрюваного. У результаті чого, «активіст», отримав неправомірну винагороду для третьої особи, за припинення подальших публікацій, які негативно висвітлюють діяльність Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Вінницькій області.

Суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів та визначив заставу у розмірі 520 000 грн.

Наразі тривають слідчі дії.

Пресслужба суду наголошує, що згідно з ст. 62 ККУ особа вважається невинною, доки її вину не доведе суд.

Громадський активіст Володимир Черкас підозрюється за ч. 4 ст. 368-3 КК України. Йому світить штраф або позбавлення волі до 3-х років. Це максимальне покарання за цією статтею.

Готові вислухати інші точки зору.

Детальніше про цю нашумілу справу читайте в наступному номері газети «33-й канал».

Андрій Власенко