Ми спробували з’ясувати, що тут правда і як депутат минулого скликання від «Самопомочі», а тепер від «Української стратегії Гройсмана», що називає себе волонтером і створив під своїм іменем фонд, міг бути виявленим на митниці, причому під час повернення з-за кордону. Тим більше, що він, як і всі чоловіки призовного віку і згідно з законом, невиїзний. Та ще в машині віз патрони та речовину, схожу на наркоту?

– Нічого не скажеш – гарний «обранець», – одразу почали обурюватись читачі.

Хто ж такий Ігор Хміль? Його персоні не раз приділяли увагу журналісти, як «33-й», так і інші ЗМІ.

Одна із останніх публікацій, які засвітились у ЗМІ, була про те, що депутат Хміль повіз куплену на волонтерські кошти машину освячувати до Московського патріархату. Громадські активісти обурювались, що повіз до церкви, яка молиться за Кіріла… Але Ігор Хміль тоді прокоментував нашій редакції це так: “Якби воїни були проти, я б туди не повіз”…

Хоча всім відомо, що Ігор Хміль ще з початку війни, коли УПЦ була підрозділом російської православної церкви, є її меценатом і прихильником.

Але не тільки церковні скандали переслідували цього депутата.

Бо до цього журналісти «33-го» робили розслідування.

Куди зник заступник голови Вінницької облради? Чи правда, що він уже третій місяць у США та пише звідти гнівні листи опонентам, а вінничан запевняє, що бореться тут за їхній добробут?

Тоді ми розслідували, чому У Вінницькій облраді створили ще одну посаду заступника із зарплатою та доплатами на 50000 на місяць. Та ще й для особи, яка чи не одразу взяла відпустку після введення карантину. І хоча Ігор Хміль запевняв, що він тут, тоді наші журналісти з’ясували, що ще в ніч із 5 на 6 березня із аеропорту «Жуляни» м. Києва на приватному літаку о 7.29 він виїхав за межі України…

За офіційними даними Ігор Хміль був в офіційній відпустці 11 календарних днів і без збереження зарплати — 14. Тобто 25 днів. Але ось чудеса — за кордоном він умудрився провести 40 днів. Під час прогулів чи лікарняних. Нехай дають оцінку колеги та правоохоронці. І лише за останніх пів року він мало не щомісяця вилітав як не у напрямку США, то на Доху — Катар, мабуть, туди ж, але з пересадками… П’ять разів – за шість місяців… У нього було ще 68 днів відпустки через навчання. І ще через лікарняні. І так щороку, бо ж вже в раді голова офігенно опозиційної фракції «Самопоміч» вступив за кошти обласного бюджету на навчання! Так, навчатись — ніколи не пізно. І навіть Ігорю Хмілю, 1971 року народження. Але чому меценат раптом вирішив у 50 навчатись за бюджет області?

І чому представнику заклятої опозиції раптом так щедро виділила такі квоти Вінницька обладміністрація? І не просто виділила — наплювала на рішення депутатів облради таких коштів не надавати. Бо ж війна, армія роздягнена!

– Думаю, тому, що самопомічівці, а Хміль їх очолював, торгували такими потрібними владі і кланам, утвореним навколо неї, голосами. Так, торгували десятками гектарів землі і приміщеннями, бюджетними коштами.., — каже голова комісії із запобігання корупції Андрій Вигонюк.

У 2012 році проти Ігоря Хміля за несплату податків була заведена кримінальна справа, і він із оточенням благав порятунку через нашу газету. Це коли він приковував себе наручниками до ліжка, щоб не арештували…

Тоді інші видання стверджували, що Ігор Хміль за допомогою керівника поліції підозрюється у рейдерському захопленні фірм. Ми просили Юрія Педоса, екскерівника Вінницької обласної поліції, без ярликів, але по закону перевірити і ту інформацію щодо рейдерства, і цю — щодо відсутності на роботі і таких частих відпусток та поїздок за кордон.

Але замість розслідування Ігоря Хміля прийняла в свої ряди “Українська стратегія Гройсмана”.

І виправдався Ігор Хміль тим, що насправді він, перебуваючи більше 4-х місяців не на роботі у Вінницькій облраді, а у США, «виконував завдання Держдепу США».

Таке пояснення озвучив прямо на сесії. Ну, просто Джеймс Бонд наших днів?!

Але ось як оцінював його діяльність в облраді і США уже не «33-й», а відомий всеукраїнський портал «СтопКор».

«Привіт усім! Мене звуть Алла Легеза, і сьогодні я розкажу вам приголомшливу історію про ненажерливого мільйонера-чиновника. Він косить під убогого, але впливового політика, що нібито тільки й марить добром для народу, але свою сім’ю подалі від українських реалій вже давно відправив жити в сонячний Маямі.

Знаєте, справи кепсько йдуть далеко не у всіх пенсіонерів. Дехто після виходу на заслужений відпочинок, навпаки, отримав змогу забезпечувати своїх дітей. Як-от героїня нашого розслідування з Вінницької області Любов Швидка. Їй майже 70. За спеціальністю жінка – ветеринарний лікар, до виходу на заслужений відпочинок працювала на Тростянецькому м’ясокомбінаті. Розмір її щомісячної державної виплати сьогодні складає приблизно 2800 грн.

Але як їй навіть із такими доходами за 8 років пенсії вдалося назбирати мільйони та купу елітної нерухомості – для мене особисто загадка. І що цікаво, майже одночасно з 2016-го вона заволоділа великою кількістю землі, маєтків на Вінниччині та Київщині, квартир, бізнесу та елітних авто за кілька мільйонів.

Пенсіонерка має розкішне обійстя в с. Гатне. Настав час дізнатися, що це за загадкова пенсіонерка-мільйонерка. Столичне житло на Подолі заможної пані розташоване поруч із квартирою, що належить заступнику голови Вінницької обласної ради Ігорю Хмілю – сину нашої героїні. Столичну нерухомість посадовцю нібито подарувала мама. За нашою інформацією, квадрати Хміля та мами в елітному ЖК об’єднані в одну квартиру і вони у користуванні саме вінницького чиновника. І про користування сусіднім житлом у деклараціях заступника голови облради – ані слова.

Не розповідає Ігор Хміль і про те, скільки витратив на поїздку до сонячного Маямі, де він перебував разом із цивільною дружиною та молодшим сином, яких він також, звісно, не декларує.

…Ми мали намір поспілкуватися з посадовцем особисто, двічі приїжджали до облради, але нашій зустрічі не судилося здійснитися… Попри незгоди з певними опозиціонерами Хміля більшість депутатів все ж підтримує. І деякі з цієї більшості частенько потрапляють до скандалів щодо розпилу грошей, дерибану землі та лісів на Вінниччині. Помічені в цьому були і депутати від «Самопомочі», щодо яких Ігор Хміль як голова обласного осередку цієї партії мав би ініціювати виключення із організації.

Ймовірно, він заплющував на це очі через власну вигоду, а можливо, й через те, що вже давно вирішив піти на вибори з новою командою.

Вести тіньовий бізнес взагалі у стилі сім’ї Хміля? Подейкують, що саме завдяки ухиленню від сплати податків йому вдалося свого часу піднятися. Були порушені й кримінальні провадження з цього приводу, а вінничанам відомий казус, коли Хміль прикував себе кайданками до ліжка на знак протесту. Та все це забуто, а справи закриті. І це не дивно, адже у Хміля є дуже впливовий товариш у цій сфері. Мова про скандального Юрія Педоса, якого нещодавно, після розслідувань «СтопКора», усунули з посади голови поліції Вінниччини…

Сподіваюсь, що нове керівництво обласної поліції все ж візьметься за розслідування справ за участю Ігоря Хміля і дослідить справжні джерела його збагачення. А НАЗК цього разу доведе розпочате до завершення, а не як у 2018 році, коли справу щодо перевірки щорічної декларації Хміля закрили попри виявлені порушення».

Алла Легеза. СТОПКОР. Публікується зі скороченням

І ось черговий скандал. Як повідомили нам у поліції, на цей раз зафіксоване на кордоні правопорушення – це компетенція СБУ. Чи відкрите провадження? – запитали ми у пресслужбі Вінницького СБУ. Чекаємо відповіді.

За коментарем ми звернулись до депутата Ігоря Хмеля: “Ця ситуація не більше ніж «буря в стакані», і мені не зрозуміло, хто її роздмухує. Мене фактично зупинили через вітаміни для спортсменів, які я завжди вожу з собою, і набої для зброї, яка є офіційно зареєстрованою і на яку є всі відповідні документи. Я часто їжджу на передову до наших хлопців, возимо допомогу, забезпечуємо потреби військових. Там зброя – як захист. І раніше ніяких питань щодо цього не виникало”.

Патрони перевозились через кордон і ніяких запитань не виникало?..

У соцмережах припускають, що все порішають… І буде максимум адмінка… Ще переконують, що рішали зі стажем знають, як обставитись…

Тільки якщо таких рішал і депутатів з минулого ми не заберемо після таких жертв за нашу Незалежність, то яким буде наше майбутнє, таким же корумповано-клановим?! Ви чекаєте такої України? Ми – ні. Тому просимо цю справу розслідувати за усіма вимогами закону, бо до депутатів вимоги мають бути вдвічі більшими, а не навпаки…

Андрій Власенко
Каріна Маєвська