Прокурор Вінниччини прозвітував перед депутатами обласної ради

Під час пленарного засідання сесії Вінницької обласної Ради 24 лютого керівник обласної прокуратури Олександр Бутович поінформував депутатів про роботу прокуратури у 2022 році.

Оскільки минулий рік тривав в умовах правового режиму воєнного стану, основну увагу свого виступу він зосередив на прокурорській роботі щодо протидії правопорушенням, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України.

«Минулого року прокуратурою до суду передано 13 обвинувальних актів за фактом державної зради, 14 – за фактом виправдування збройної агресії росії і звеличення її учасників, 5 – за фактом участі в терористичній організації, 7 – за фактами колабораційної діяльності, 1 – за фактом несанкціонованого поширення інформації про розміщення Збройних сил України та 1 за фактом вчинення дій, спрямованих на зміну конституційної влади. На сьогодні судами 13-м особам призначено реальну міру покарання», – повідомив керівник прокуратури.

Крім того, в результаті спеціального досудового розслідування на сьогодні до суду передано обвинувальні акти щодо 26 депутатів державної думи російської федерації за обвинуваченням у вчинені умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України, порушення порядку, встановленого Конституцією України, що призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків. Ще 36 обвинувальних актів заплановано передати до суду до кінця березня.

Також до суду передано обвинувальний акт стосовно уродженця Вінниччини, так званого «героя російської федерації», учасника диверсійної групи «Стрєлкова/Гіркіна» за обвинуваченням в участі у терористичній організації та завершується досудове розслідування стосовно колишнього Міністра освіти та науки України за фактом державної зради.


Прокурор області підкреслив, що у період збройної агресії особливої актуальності набули окремі види злочинів, як-то: незаконне переправлення осіб через державний кордон, ухилення від призову на військову службу, незаконне використання гуманітарної допомоги тощо.

Цим категоріям кримінальних правопорушень прокурори приділяють пріоритетну увагу.

Разом з тим, за словами прокурора, важливими у «порядку денному» залишаються протидія злочинним проявам корупції; правопорушенням у бюджетній сфері, сфері земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища; організованій злочинності та обігу наркотиків; захист інтересів дітей та протидія насильству.

Керівник обласної прокуратури повідомив, що у ввіреному йому колективі жоден працівник не залишив територію держави та не перейшов на бік ворога. Наразі 7 колег добровольцями служать у лавах ЗСУ. На підтримку захисників перераховано кошти із заробітної плати працівників, додатково зібрано кошти на ремонт і облаштування 7 військових автомобілів, закуплено десяток «пічок-буржуйок», 5 блоків багатоканальної швидкої зарядки Bandera Power, 2 електрогенераторні інвенторні установки, 10 планшетів та ноутбук для коригування вогню бійцям, які виконують бойові завдання біля Бахмута.

«Враховуючи сучасні реалії та виклики війни, органи прокуратури вживають дієвих заходів, аби забезпечити якісне та своєчасне виконання покладених на них законом функцій», – підсумував Олександр Бутович.

За інформацією прес-служби
Вінницької обласної прокуратури