Але крайньою стала лікарка, яка виконала фальшування документа

Заступника обласного прокурора Вінниччини Олександра Смуригіна суд притягнув до відповідальності. На черзі лікарка Жмеринської ЦРЛ, яка видала службовцю липову довідку.

Ця справа вже стала мало не прокурорським детективом року. і ми не раз вже писали про це.

Бо тільки Апеляційний суд Хмельниччини 23 лютого ухвалив постанову, якою підтвердив рішення Вінницького міськсуду щодо заступника керівника Вінницької обласної прокуратури Олександра Смуригіна у справі про перебування за кермом у нетверезому стані. Прокурор має сплатити 17000 штраф та не сідати за кермо протягом року.

Але під час розслідування випливли факти, які прямо скажем шокують.

Отож, спочатку патрульні фіксують, що О. Сму­ригін керував білим Volvo в стані сп’яніння, коли його затримали на одному з блокпостів міста близько 8-ої години 30 жовтня. Драгер показав 1,19 проміле алкоголю в організмі водія. Попри численні «промахи» патрульних при складанні протоколів правопорушникові, Вінницький міський суд притягнув до відповідальності заступника керівника Вінницької обласної прокуратури (з 2020 року) Олександра Смуригіна до відповідальності. А саме — прокурор мав сплатити штраф та рік не сідати за кермо..

Але навіть це  рішення у заступника прокурора області, який за посадовими обов’язками здійс­нює нагляд за діяльністю по­ліції, викликало протест. І він оскаржив рішення в апеляції. Там були численні нарікання на дії патрульного, який не назвав причини зупинки та не зачитав його права…

Із січня справу розглядали у Він­ницькому апеляційному суді. Декілька суддів почергово заявили про самовідвід, тому наприкінці місяця до Верховного Суду надіслали клопотання про визначення апеля­ційної інстанції у іншому регіоні для розгляду скарги прокурора Смуригіна.

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду розглянув подання Вінницького апеля­ційного суду щодо зміни підсудності у справі заступника прокурора Вінницької області. Так ця справа переселилась до Хмельницького апеляційного суду.

Він залишив без змін рішення суду першої інстан­ції.


Але що ті 17000 штафу та рік без водіння для прокурора, коли під час службовоі перевірки випливло, що йому фальшиву довідку, що він був тверезим, підробила лікарка Жмеринської центральної районної лікарні. Причому в час, коли він там особисто не знаходився? Як вам куратор поліцейських щодо дотримання ними законності?

Лікарка, схоже, вляпалась добряче, фальшуючи до­відку прокурору. А він тепер в цих діях чистий... Бо усні домовленості нічого не варті. А ось фальшування документів медиком — кримінальна відповідальність.

Чи вперше таке робила ця лікарка і чому саме аж у Жмеринці — запитання риторичні. Правоохоронці з’ясовують, яким чином лікаркою було видано довідку про «тверезість» заступника прокурора Він­ницької області. Вже скеровано повідомлення про службове підроблення висновку лікаря. Внаслідок проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що Олександр Смуригін, під час «проходження огляду на стан сп’яніння» у Жмеринській ЦРЛ, перебував в іншому місці.

А ще під час службової перевірки підтвердилось, що після отримання довідки про «тверезість» О.Смуригіна син головного лікаря Жмеринської ЦРЛ був переведений з Первомайської окружної прокуратури Миколаївської області до Жмеринської окружної прокуратури. Ось які каруселі в обителях законності стоять за гарними вивісками?

Ось що повідомила прес-служба Вінницької обласної прокуратури:

— Наразі заступник прокурора, старший радник юстиції Олександр Смуригін перебуває на займаній посаді. Внут­рішнє службове розслідування інциденту, який мав місце, і по якому прийнято рішення Хмельницького суду, триває.

Стосовно лікарки Жмеринської ЦРЛ, яку підозрюють у видачі фіктивної довідки про «тверезість» звинуваченому в суді працівнику, жодних документів з цього приводу до обласної прокуратури не надходило.

Як і стосовно переведення сина головного лікаря з однієї прокуратури до іншої.

Боремоь ефективно з корупцією, пане головний прокуроре, кажете?

Та ми вам наведемо приклади, коли у нас за 2 тижні справу розслідують, підозру вручають та до суду передають... Але це коли прокурори видають себе потерпілими. Не вірите? В наступному номері читайте про це.

Анатолій Петраченко