Понеділковий флеш­моб масових бі­йок молоді, розпочатий у рф, зокрема Москві, Санкт-Петербурзі, продовжений у Харкові, Львові, Вінниці та ін­ших українських містах, став шоком.

Як можна наслідувати те, що зародилось у країні агресора? Коли та сама молодь рф взагалі називає своїх українських ровесників нациками і недолюдьми, яких треба знищити?

27 лютого, наприклад, у Харкові на масову бійку прийшли 245 людей. Серед неповнолітніх 149 хлопців, а дівчат – 66. І у Вінниці на «Урожаї» на заплановану на 17.00 масову бійку прийшли десятки молодих вінничан та переселенців.

За нашими даними, масова бійка у Вінниці мала відбутись між «реданами» та групою симпатиків іншої субкультури.

У пресслужбі облполіції повідомили, що заздалегідь відслідковували їхні телеграм-канали та соцмережі.

– Наші фахівці із кіберполіції прослідковували їхні інтернет-канали, так дізналися про їхню акцію і вчасно попередили заворушення, — прокоментувала «33-му» пресофіцер Заріна Маєвська.

З учасниками «акції» та їхніми батьками у райуправлінні провели профілактичну бесіду.

Чому і хто збирався у Вінниці йти стінка на стінку? І чому молодь заразилась цим віянням із росії?

До речі, нашій редакції читачі повідомили, що прихильники цього руху є і в інших містах та селах на Вінниччині, Хмельниччині, Житомирщині.

Доки батьки воюють чи волонтерять, працюють, діти, перебуваючи на дистанційках, знаходять через Інтернет-мережі ось такі забави від окупанта?

– Де патріотичне виховання? Може, ще гітлерюгенд виникатиме, чи юнармія? — обуренню старших і думаючих людей немає меж! — Може, ці малолітки, що грають біцепсами, батькам-фронтовикам ще ніж в спину встромлять?!


Як повідомляє Нац­поліція, слідчим управлінням зареєстровано справи за фактами готування до масових заворушень та втягнення неповно­літ­ніх у злочинну діяльність, за ч. 1 ст. 14, ч. 1 ст. 294, ч. 2 ст. 304 КК України. Санкція статті – від 5 до 8 років позбавлення волі. Батьки можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності за невиконання обов’язків щодо виховання дітей за ст. 184 КупАП.

Що відомо про «Редан»?

«ПВК Редан» — це підліткова субкультура, яка виникла в соцмережах і натхненна аніме-серіалом «Hunter x Hunter», у якому є бандитське угруповання під назвою «Редан». Символи підліткової «ПВК» – чорний колір, павуки і цифра 4. У соцмережах є й кілька інших спільнот, які спрямовані проти «Редана», і через це у підлітків трапляються бійки.

Нова молодіжна субкультура декларує протест проти так званих «офників» (футбольних хуліганів, гопників тощо) та «скін­хедів». ПВК розшифровується як «приватна військова компанія», а назва «Редан» – з японського аніме «Hunter x Hunter». Звідси учасники перейняли і стилістику – павука та цифру 4. «Редани» називають себе «неформалами», мають довге волосся та темний одяг, проте на зовнішньому наслідуванні зв’язок з японським аніме в учасників руху завершується. Не мають стосунку і до військових, адже абревіатура ПВК використовується ними жартома.

Як рух з росії потрапив в Україну?

Рух зародився у російському «ВКонтактє» восени 2022 року та був тематичною групою по вищезгаданому аніме. Але здобули популярність вони в лютому 2023-го, коли в російських торгових центрах прокотилася хвиля масових сутичок з футбольними фанами, які принижували молодь за їхній «неформальний» зовнішній вигляд.

Днями місцеві закриті телеграм-спільноти підлітків рясніли різноманітним контентом на тему нової субкультури. І понеділкова акція прокотилась по усій Україні на заклик російських «реданів».

Зрозуміло, що дітям війни, які сидять на дистанційках чи ходять до школи, проводячи значну частину часу в бомбосховищах під час тривог, хочеться відволіктись від реальності. Вони шарять Інтернетом і знаходять щось незвичайне, об’єднуюче. І може, воно, на їхню думку, і має раціональне зерно. Але кожному батькові, матері, педагогам, усім потрібно детально пояснити дитині, що всі масові рухи, які зароджуються в росії, знаходяться під ковпаком спецслужб ворога. І ставлять за мету спочатку об’єднати групи людей, а потім спрямувати їх у потрібне русло. Щоб було мінімум патріотизму — максимум заперечення всього українського.

Тому, шановне Міністерство освіти, здається, ти отримало першу двійку за виховний процес у час війни.

Рухи «реданів», які замість навичок володіти зброєю, рити окопи чи загартовувати своє тіло та характер, затівають масові бійки, засвідчили, що пустоти завжди заповнюються... І далеко не патріотичними мотивами, вихованням та підготовкою до захисту своєї держави.

Андрій Власенко