Постраждалий – староста Гордіївського ста­ро­с­тинського округу Олександр Кузь. Потерпілого було госпіталізовано. До старостинського округу входять села Гордіївка, Велика Стратіївка та Митківка.

Ось як відреагували на цей конфлікт колеги Кузя, ще до того, як з’ясовувались обставини інциденту. «Ми, старости Тростянецької селищної ради, здійснюємо свої повноваження згідно з Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Разом з жителями громад створюємо комфортні умови на проживання, відпочинок, навчання, надання якісних адміністративних та соціальних послуг, наближених до жителів кожного старостинського округу.

Незважаючи на воєнний стан, роботи не зупиняються, забезпечується стабільне функціонування всіх комунальних закладів в кожному населеному пункті громади, крім того, проводиться велика волонтерська ді­яльність на підтримку ЗСУ з метою наближення Перемоги.

Певними особами цілеспрямовано проводиться робота щодо дискредитації посадових осіб органу місцевого самоврядування. Все розпочалося з розповсюдження неправдивої інформації у соціальних мережах щодо діяльності нашого колеги, старости Гордіївського старостинського округу Кузя Олександра Сергійовича.

21 березня під час виконання посадових обов’язків, на робочому місці старості Кузю О.С. нанесені тілесні ушкодження, внаслідок чого він був госпіталізований до медичного закладу», — озвучила позицію колег Тростянецька селищна голова Людмила Червонецька.

За її словами, старости Тростянецької селищної ради висловлюють колезі свою підтримку, бажають швидкого одужання та сподіваються на об’єктивну оцінку таких дій правоохоронними органами.

Однак, у Мережі очевидці поширили інформацію про те, що до старости Гордіївки у жителів громади було і залишається чимало запитань. Стосуються вони і голови Тростянецької громади пані Червонецької. Зокрема запитують, де зникли переселенці з приміщення дитсадка «Дзвіночок» села Гордіївка Тростянецької громади Гайсинського р-ну Вінницької області, в якому зробили «ремонт» за 3500000 гривень. І чи були вони там взагалі. Адже досі внутрішньо переміщені особи мешкають у старих будинках, наданих мешканцями села.

Насправді, кажуть самі переселенці з Бахмута, це лише на папері. Ремонт наче «зробили», а жити в це приміщення чомусь нікого не пускають. І чомусь староста села каже, що в нього немає ключів від цього приміщення. Як так може бути? Думаємо, що того дорогого ремонту там і не було. Бо лише після наших звернень почали завозити будівельні матеріали з «Епіцентру», і то не ті, які закладені в кошторисі. Також приїхали будівельники та закрилися всередині. Так хто тоді брехун насправді? Як так можна красти під час війни?

Ніякої прозорості в розподілі «гуманітарки». Переселенцям не виділяються дрова в достатній кількості. Люди кажуть, що староста залякує мешканців села, принижує воїнів та ветеранів АТО. Дивним видався селянам випадок з фотографіями воїнів-земляків, які нині захищають Україну. Один з активістів за свої кошти виготовив ці портрети і розмістив їх у дитячому садочку. За кілька днів фото познімали.

Мовляв, на одному з них видно частину дула автомата і для дітей це дуже морально «травматично». То як же буде виховуватись патріотизм? — запитують жителі Гордіївки. Зрештою, стосовно самого інциденту. Свідки кажуть, що староста сам спровокував пораненого ветерана АТО, який спіткнувся на сходах і вдарився лобом об лоб Кузя. Ветеран каже, що в нього струсу мозку немає.

В немилість до старости потрапив також іще один ветеран, в якого зараз двоє синів воюють під Бахмутом. Але чомусь прізвища одного з синів не виявилось в списку на пільгове отримання дров. Із землею для воїна щось крутять. Чоловік з самого Майдану і до 2022 року захищав Україну, а тепер змушений буквально «вибивати» у старости відповіді на болючі запитання і поневірятися по службових кабінетах у пошуках справедливості. І часто-густо чути у відповідь: «Це не моє питання, я до цього не маю ніякого відношення, це вирішує вища інстанція, я не знаю, чому так…» А хто має знати? З кого питати?


При тому, що працівники адміністрації громади і старости отримують по 40 — 60 тисяч гривень на місяць, землю собі побрали. А тепер шукають шпигунів серед односельчан, які вимагають справедливості, а потім зводять з ними рахунки. У коментарях у соцмережах під скандалом в Гордіївці забагато емоцій. Людям накипіло. Але переважна більшість постів зводиться до того, що «мало дали» старості. І що він «заслужив трохи більше».

А інші користувачі додають, що це типова ситуація у багатьох громадах і старостинських округах. Доплати собі за інтенсивність поробили, родичів повлаштовували на роботу в адміністрації. І відмивають гроші, не зважаючи на війну. Скільки це вже можна терпіти?

Постраждалий Олександр Кузь

А стосовно «одужання побитого» старости, то люди бачать все. «Його госпіталізація» припинилася дуже швидко. Кажуть, що він самостійно покинув лікувальний заклад буквально за кілька днів.

– Можливо, за таке потрібно звільнити старосту і секретаря з посад та відправити на фронт воювати, — кажуть селяни. – Дивує бездіяльність поліції. Чому не відкриті кримінальні справи проти старости та горе-будівельників за крадіжку? Також виникає запитання, як проводила аудиторську перевірку  Наталія Володимирівна Тиндик з ДАСУ. Цікаво, в ресторані чи в кімнаті готелю, де та проживала, і скільки коштувала така перевірка? — запитують жителі Гордіївки.

Василь Головко

Від редакції. Готові вислухати інші точки зору.